lördag 28 februari 2015

Surdegsfrallor


Ett riktigt gott surdegsbröd som man kan baka ut i vilken form man vill, de här blev till små runda bröd, vilket är praktiskt att ta fram styckevis om man ska frysa in dem. Goda blev de kan jag lova.

500 g vatten
475 g vetemjöl
150 g fint rågmjöl
150 g grahamsmjöl
100 g surdeg
20 g jäst
20 g havssalt



Blanda allt utom saltet och arbeta i hushållsassistenten i ca 10 minuter. Blanda i saltet och arbeta ytterligare 5 minuter.
 Låt degen vila i en lätt inoljad plastlåda med lock i ca 2 timmar. Vik samman degen en gång under tiden.






Bilderna när jag visar viker degen kommer från ett annat bak.

Här ovan ser du degen efter den har jäst i 2 timmar.




Dela degen i den storleken du vill. Jag gjorde mina små och runda. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar eller i kylen under natten. 

Sätt en tom plåt på nedersta falsen och sätt ugnen på 275 grader.

Sätt in bröden och släng in ett glas med kallt vatten på den förvärmda plåten längst ner. Stäng snabbt ugnsluckan och sänk genast temperaturen till 225 grader. Baka  bröden ca 30 minuter beroende på hur stora eller små bröd du har. Innetemperaturen på brödet ska vara 98 grader när det är klart.


Öppna luckan ett par gånger mot slutet av baktiden för att släppa ut lite ånga, och för att få en bra skorpa på brödet.




Små och naggande goda, och så svårt var det inte heller. 
Prova du med vettja.
Lycka till!





Skicka en kommentar

Sidor