söndag 15 mars 2015

Surdeg med rostade fröer

Att baka surdegsbröd har blivit en del av mitt liv, jag älskar den där lilla burken som står i min kyl. Jag matar den och tittar till den, precis som ett barn. En gång i veckan minst tar jag fram den så den får vara med och göra lite nytta också. Sist fick den göra det här fina brödet.
Att rosta frön och tillsätta i degen ger ett otroligt smakrikt bröd, och du........doften ska vi inte tala om.  Jo förresten det gör vi, för det doftar gudomligt gott.

Här kommer receptet.

650 g vatten
1000 g vetemjöl med hög proteinhalt ( jag tar alltid Manitoba Cream)
100 g rågmjöl (grovt eller fint spelar ingen roll)
340 g surdeg
20 g jäst
30 g havssalt

25 g pumpafrön
50 solrosfrön
50 g sesamfrön

Rosta fröna lätt i ugnen på 200 graders ugnsvärme.
Blötlägg dem direkt i lika mycket vatten som frön.

Knåda allt utom frön och salt i hushållsassistenten 10 minuter, tillsätt saltet och knåda 5 minuter till, tillsätt fröna med vattnet bortsilat och knåda ett par minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda i ca 2 timmar. Vik i hop degen en gång under tiden.

  Vik upp ena kanten till mitten.

 Vik upp andra kanten till mitten.


Vänd hela degen.

Häll ut degen på mjölat bakbord, och dela i tre delar. Forma till runda bröd och låt dem ligga och spänna av i 10 minuter. Forma därefter till avlånga bröd. Lägg på bakplåtsklädda plåtar eller jäskorgar. Låt dem därefter jäsa i ett par timmar i rumstemperatur, eller i kylen under natten. Värm ugnen till 275 grader och ställ en tom plåt på nedersta falsen.
Sätt in bröden i ugnen, slå på ett glas kallt vatten på den förvärmda plåten längst ner och stäng snabbt ugnsluckan. Sänk genast temperaturen till 225 grader.
Baka brödet ca 30 minuter, det ska vara 98 grader när det är klart. Öppna ugnsluckan efter 20 minuter för att släppa ut lite ånga. öppna ett par gånger till på slutet om du vill ha en riktigt knaprig yta.


Låt svalna på galler och UTAN bakduk. Lägg inte brödet i plastpåse om du inte måste frysa det, så behåller den sitt frasiga yttre även dagen efter.
Jag brukar använda papperspåse och det fungerar perfekt.

Prova baka det här brödet du med, du kommer inte att ångra dig jag lovar.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Sidor