söndag 16 augusti 2015

Ljust surdegsbröd

Ett fantastiskt gott och neutralt bröd som passar till det mesta.
Lättbakat är det också.
Vill du har nygräddat bröd på tex. lördag morgon, så mata surdegen på fredag morgon, gör degen på fredag kväll och grädda det på lördagmorgon.

Jag börjar med en bild på mitt barnbarn Elvira. Hon gör alltid precis lika som om jag gör.
När jag ( baknörd som jag är ) tog bild på mina nybakade bröd i lördags, så kom hon med sin "mobil" och gjorde exakt likadant.
Jag tyckte det såg så gulligt ut så jag förevigade det ögonblicket.






500 g vatten
250 g surdeg
5 g jäst
800 g vetemjöl med hög proteinhalt
20 gram honung
30 g havssalt

Dag 1.

Blanda all ingredienser utom saltet.

Arbeta degen i assistenten ca 10 minuter. Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till.

Låt degen vila i bunken i 30 minuter.

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda med lock. Vik degen utan att trycka ena sidan av degen in mot mitten, därefter andra sidan in mot mitten och slutligen vända på degen så undersidan hamnar uppåt.

Lå degen jäsa i 30 minuter och gör därefter om vik och vändningsproseduren.

Ställ in lådan med degen i kylen och låt jäsa där över natten.

Dag 2.

Sätt ugnen på 250 grader.

Sätt en tom plåt på nedersta falsen.

Själp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två bitar med degskrapan. ( knåda inte)

Lägg försiktigt upp dem på en bakplåtspappersklädd plåt.

Låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter.

Ställ in plåten med bröden och släng samtidigt in ett glas med vatten på den förvärmda plåten längst ner.

Stäng snabbt ugnsluckan och sänk värmen till 200 grader.

Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innetemperatur är ca 98 grader.

Öppna ugnslukan efter 20 minuter och släpp ut lite ånga för extra frasig skorpa.

Låt bröden svalna på galler utan bakduk.


Så himla gott och frasigt bröd.

Prova du också.

Vill du veta hur man startar en surdeg så ligger en beskrivning i länken nedan.

http://lenaryhnellandersson.blogspot.se/2015/04/starta-och-mata-din-surdegsgrund.html

Lycka till!

Receptet på brödet har jag lånat från Brunkebergs bageri.
                           




Skicka en kommentar

Sidor