söndag 29 januari 2017

Caesarsallad med kyckling

Caesarsallad är så fantastiskt gott.
Orginalreceptet innehåller inget kött men jag gillar saftig kyckling till och knaperstekt bacon.


Det här behöver du:

ca 4 portioner

1 st hel kyckling eller 4 st kycklingfiléer om man föredrar det.
1 msk paprika pulver
1/2 dl olivolja
2 msk flytande honung
salt 
svartpeppar

1 pkt bacon


Caesardressing:

3 st sardellfiléér i olja
1 st vitlöksklyfta
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1/2 msk vinäger, vit eller röd
En nypa havssalt
Några varv med svartpepparkvarnen
2 dl rapsolja
1 dl grovriven parmesanost

Sallad:

1 st stor romansallad
1 ask cocktailtomater
3 st salladslökar

Krutonger:
 4 st stora skivor surdegsbröd
4 msk olivolja
1 st riven vitlöksklyfta
Havssalt 
Svartpeppar

Så här gör du:

Om du har hel kyckling så stycka upp den i åtta delar.

Häll kryddor och olja över kycklingen och vänd runt ordentligt.

Låt marinera minst 30 minuter, helst tills nästa dag.

Sätt ugnen på 175 grader och stek kycklingen ca 30 minuter

Kycklinglåren ska ha en innetemp på 82 grader in till benet och file´n 72 grader.

Skär baconet i bitar och stek knaprigt i en stekpanna.

Låt rinna av på hushållspapper.

Caesardressing:

Mixa sardeller, vitlök, äggulor, vinäger och dijonsenap.

Tillsätt rapoljan lite i taget i en fin stråle medans du mixar.

Mixa ner parmesanosten och smaka av med nymalen svartpeppar.

Om dressingen känns för tjock så rör ner lite kallt vatten till lagom konsistens.

Krutonger:

Skär bort kanterna på brödskivorna och skär brödet i kuber.

Blanda olivoljan med riven vitlök, en nypa havsalt och lite svartpeppar.

Lägg brödet i en bunke och blanda runt med vitlöksoljan.

Rosta brödet på en plåt i 200 grader gnsvärme i 5-10 minuter.

Passa noga så det inte bränns.


Sallad:

Skölj salladen och riv den i bitar.

Dela de sköljda  tomaterna och strimla salladslöken.

Blanda lite av dressingn på romansalladen.

Lägg upp sallad, tomater, lök på ett fint fat.

Lägg skivad kyckling uppepå eller blanda ner i salladen. 

Ringla dressing över.

Strö bacon och krutonger över och hyvla lite parmesanost överst.

Fakta om Caearsallad:

Caesarsallad är en sallad som är vanlig i USA.s kök.
Rätten skapades i Tijuana, Mexiko på 1920-talet, förmodligen av den italiensk-amerikanske restautören Caesar Cardini. Enligt legenden ska han ha skapat rätten på USA.s nationaldag den 4 juni 1924, efter en hektisk dag med mycket gäster. Maten höll på att ta slut i köket, så han fick hitta på ett nytt recept utifrån de råvaror han hade kvar, samt i all hast slänga fram salladen vid bordet framför de väntande gästerna.
Orginalreceptets huvudingredienser var : Romansallad, krutonger, parmesan, citron, olivolja, ägg, Worcestersås och svartpeppar.












Skicka en kommentar

Sidor