Morsans falska wienerbröd

 Världsgodabullar!  Det här receptet fick jag av min mamma på 80- talet. Jag har ändrat lite grann ( förlåt mamma) och de blev så himla, himla goda.  De är inte alls svåra att lyckas med heller, även om det är många moment. Se videon längst ner i inlägget. 

Ta fram smöret i rumstemperatur i god tid,  jag brukar göra det dagen innan jag ska baka.



Morsans falska wienerbröd


3 dl mjölk

50 g jäst

½ dl strösocker

1 st ägg

ca 540 g (9 dl) vetemjöl special

150 g mjukt rumstempererat smör

½ tsk salt


Fyllning Marsankräm:

4 dl mjölk

10 msk snabbmarsanpulver


Fyllning Vaniljsmör:

150 g mjukt rumstempererat smör

1 dl florsocker

2 msk vaniljsocker


Glasyr:

2 dl florsocker

1 ½ msk vatten


Värm mjölken till ljummen 30 grader


Smula ner jästen i bunken till assistenten, häll på mjölken och vispa tills jästen lösts upp.


Tillsätt hälften av mjölet, smör delad i bitar, strösocker och ägget.


Arbeta degen på medelhastighet i 10 minuter, tillsätt resten av mjölet lite i sänder till en smidig deg.

Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.


Täck över bunken och låt degen vila i 20 minuter.


Gör fyllningarna under tiden.


Marsankräm:


häll 4 dl mjölk i en bunke och vispa ner 10 msk snabbmarsanpulver till en slät kräm.

Ställ in i kylen så den får svälla.


Vaniljsmör:


Vispa med elvisp 150 g mjukt smör, 1 dl florsocker och 2 msk vaniljsocker till en fluffig kräm.


Klä en långpanna med bakplåtspapper, gärna upp med långsidorna också så det blir enklare att lyfta ur brödet sedan.


Värm upp ugnen till 200 grader över och undervärme.


Häll degen på lätt mjölad bänk.


Dela degen i två lika stora delar.


Kavla ut den ena degen så den passar i långpannan och lägg den sedan där i.


Bred på marsankrämen jämnt över den kavlade degen.


Kavla ut den andra degen på samma sätt och bred på vaniljsmöret och rulla ihop från långsidan till en jämn och spänd rulle.


Skär 1 cm jämnstora bitar av rullen (minst 20 st) och fördela jämnt över marsankrämen med snittytan upp.


Lägg över en bakduk och låt brödet jäsa i ca 40-50 minuter.


Vispa upp ägget med några korn salt och några droppar vatten.


Pensla bullarna med ägget.


Sätt in brödet i mitten av ugnen och grädda ca 25 minuter tills bullarna ser klara ut.


Lyft ur brödet och låt svalna på ett galler.


Vispa ihop 2 dl florsocker med 1 ½ msk vatten till en jämn glasyr.


Ringla eller spritsa glasyren jämnt över brödet.


Sikta ett tunt lager florsocker över hela brödet.


Skär i jämnstora bitar och servera.


Går utmärkt att frysa om det skulle bli över.














 

 

 

Stort lycka till! 

 



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning