Britta-tårta med lemoncurdgrädde
En fantastiskt god tårta som alla jag bjudit den på har gillat, även de som inte brukar tycka om tårta. Jag har blandat grädden med lemoncurd som gör den extra god med den fräscha citrussmaken mot den söta marängen. De flagade mandlarna som blir härligt rostade vid gräddningen ger en fin smak och textur.
De här har jag gjort till en väns 60 års fest och vi var straxt över 40 personer så jag gjorde fyra bottnar så det blev två stora tårtor. Receptet nedan är på en botten som man delar i två och lägger på varandra.
Jag gjorde dem glutenfria.
Börja med lemocurden som behöver stå till sig ett dygn i kylen.
Saften av 1-2 citroner, det ska bli 1 dl.
2 tsk rivet citronskal.
75 g socker
4 äggulor
60 g osaltat smör
Blanda i hop allt i en värmetålig skål.
Sätt skålen över en kastrull med kokande vatten.
Vispa till en slät och fin konsistens.
Lägg över i en burk med lock eller skål och plasta.
Den håller sig ca 2 veckor i kylen.
Gör den minst dagen före den ska användas så den hinner tjockna till sig
Britta-tårta ca 12 bitar
Gräddas i långpanna ca 30×37 cm
75 g rumsvarmt smör
1 ¼ dl strösocker
4 st äggulor
90 g (1 ½ dl) vetemjöl eller glutenfritt mjölmix.
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk mjölk
50 g flagad mandel
Maräng:
4 st äggvitor
2 ½ dl strösocker
Fyllning
4 dl vispgrädde 40%
1/2 sats lemoncurd eller efter tycke och smak.
250 g färska jordgubbar
100 g blåbär
Garnering.
Spritsad lemoncurdgrädde
Blåbär och jordgubbar.
Citronmeliss.
Värm upp ugnen till 150 grader varmluft.
Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och pensla pappret med lite rapsolja.
Vispa sockret och smöret pösigt.
Tillsätt en äggulorna ett i taget under fortsatt vispning.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Sikta sedan ner det i smör och äggblandningen .
Tillsätt mjjölken och blanda ihop till en smet.
Bred ut smeten i långpannan, den blir väldigt tunn.
Vispa äggvitorna till ett fast skum.
Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning.
Fortsätt vispa till en glansig maräng ca 5 minuter.
Bred marängen över smeten i långpannan.
Strö över flagad mandel
Grädda ca 30-35 minuter tills kakan har fin färg och ser klar ut.
Lyft/hasa över bottnen på ett galler och lår svalna helt.
Dela bottnen på mitten, rakt av inte diagonalt.
Lägg den ena delen på ett lämpligt fat.
Skölj och dela jordgubbarna i mindre bitar.
Vispa grädden löst, blanda med lemoncurden till lagom konsistens, den får inte vispas hård utan vara mjukvispad.
Bred på lemoncurdgrädden och strö över bär. Spara eventuellt lite bär och grädde som dekoration.
Lägg den andra bottnen uppe på
Man behöver inte dekorera uppepå, den blir fin som den är.
Om man vill så spritsar man toppar med lemoncurdgrädden och sätt dit bär och citronmeliss.
Lycka till!
Kommentarer