Köttfärs piroger
Köttfärsfyllda piroger Perfekt för utflykten eller mellis till kidsen.
50 g jäst
500 g mjölk
420 g vetemjöl
300 g vetemjöl special fullkorn
50 g rumstempererat smör
15 g socker
15 g havssalt
ägg till pensling
Fyll dom med något gott. Jag fräste lök, vitlök, rivna morötter, köttfärs, tomatpuré krossade tomater.
Kryddade med salt peppar och basilika.
Gör så här :
Blanda ut jästen med mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta i hop till en smidig smet.
Låt degen vila i bunken i 20 minuter ställ den sedan i kylen i 30 min.
Dela degen i 10 bitar. Kavla ut varje bit till en rund eller fyrkantig platta.ca 1/2 cm tjock.
Lägg fyllningen på ena halvan och pensla kanterna på andra halvan med uppvispat ägg.
Vik över degen och tryck till kanterna med en gaffel.
Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 20 min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Ställ in i ugnen och grädda i 12-15 min.
Låt pirogerna svalna på galler.
Kom i håg att börja med fyllningen så den hinner svalna.
Lycka till!
Kommentarer