En otäck tårta som jag gav till värdinnan och värden på förra årets allhelgona aftons middagsbjudning. Den fick avnjutas dagen efter och hade varit uppskattad.
Världsgodabullar! Det här receptet fick jag av min mamma på 80- talet. Jag har ändrat lite grann ( förlåt mamma) och de blev så himla, himla goda. De är inte alls svåra att lyckas med heller, även om det är många moment. Se videon längst ner i inlägget. Ta fram smöret i rumstemperatur i god tid, jag brukar göra det dagen innan jag ska baka. Morsans falska wienerbröd 3 dl mjölk 50 g jäst ½ dl strösocker 1 st ägg ca 540 g (9 dl) vetemjöl special 150 g mjukt rumstempererat smör ½ tsk salt Fyllning Marsankräm: 4 dl mjölk 10 msk snabbmarsanpulver Fyllning Vaniljsmör: 150 g mjukt rumstempererat smör 1 dl florsocker 2 msk vaniljsocker Glasyr: 2 dl florsocker 1 ½ msk vatten Värm mjölken till ljummen 30 grader Smula ner jästen i bunken till assistenten, häll på mjölken och vispa tills jästen lösts upp. Tillsätt hälften av mjölet, smör delad i bitar, strösocker och ägget. Arbeta degen på medelhastighet i 10 minuter, tillsätt resten av mjölet lite i sänder till en smi...
Goda och saftiga vegetariska biffar som gillades av både stora och små. Jag gjorde dem hemma först och tyckte det blev så himla gott så jag ville bjuda mina små och stora gäster på förskolan på dem också. De gillades även där så nu har jag recept för både dig som lagar mat i storkök och även för dig som lagar till familjen. Halloumi och zucchinibiffar 50-60 portioner Ca 130 st Det här behöver du: 5 ½ kg zucchini 3 kg morot 2 kg halloumiost 450 g gul lök eller schalottenlök 4 st vitlök solo 1 l finstrimlad persilja 2 dl finhackad färsk timjan eller torkad 3 ½ l panko 20 st ägg salt peppar rapsolja att steka i Gör så här: Riv zucchinin fint Bred ut på 2 st GN bleck Salta och låt stå 30-60 minuter Pressa/ krama sedan ur så mycket vätska det går. Lättast genom att lägga zucchini rivet i en finmaskig sil och pressa ner med en slickepott. Pressa ur vätskan riktigt ordentligt så smeten int...
God fortsättning önskar jag dig. Hoppas det kommer bakas som aldrig förr 2015 De här kakorna är ena riktiga godingar. Degen trycks ut i formarna och gräddas, sedan fylls de med en härlig knäcksmet. Ca 20 st. 200 graders ugnsvärme. 2 1/2 dl mjöl 100 rumsvarmt smör 1,25 dl socker Rör i hop till en smidig deg. Ställ svalt en liten stund. Tryck ut eller kavla ut degen i aluminiumformar. Det är lättare om man har dubbla formar när man trycker ut degen, så inte formen blir "knölig" Sedan tar man bara ur extra formen och använder till nästa. Ställ på plåt och grädda tills de har fin färg ca 10 minuter. Knäcksmet: 100 g hackad eller flagad mandel 100 smör 1 1/2 dl strösocker 2 msk sirap 2 msk vetemjöl 4 msk grädde 1 tsk vaniljsocker Blanda allt till knäcksmeten i en tjockbottnad kastrull. Värm upp och koka försiktigt ca 1 minut. Ös i knäcksmeten i de färdiggräddade formarna. Låt svalna. Förvara i kylen eller frysen. Har du aldrig...
Kommentarer