Saffransbutterkaka
En fin och väldigt god butterkaka med saffranssmak, det är inte fy skam det. jag brukar baka den till första advent och sätta ett ljus i, men det passar lika bra precis när som helst.
1- 2 pkt saffran 1g
75 g rumsvarmt smör
2 dl mjölk
1 krm salt
3/4 dl socker
1/2 dl kesella
1/2 ägg
7- 7 1/2 dl vetemjöl
Fyllning:
2 msk rumsvarmt smör
100 g riven mandelmassa
Pensling :
1/2 ägg
Garnering:
Flagad eller hackad mandel
Stöt saffranet i mortel tillsammans med en sockerbit. Eller lägg saffranet tillsammans med 1 msk strösocker och 1 msk sprit i en burk och rör om. Låt stå och dra i kylen minst två dygn.
Värm mjölken till högst 37 grader. Rör ut jästen i mjölken i bunken. Tillsätt saffran, salt, socker, kesella, ägg och nästa allt mjöl. Arbeta i hop till en smidig deg i hushållsmaskin i minst 10 minuter.
Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
Medans degen jäser så river du mandelmassan och blandar med det mjuka smöret.
![]() |
Rulla i hop och skär längden i 12 jämna bitar.
Ställ dem med snittytan upp i en smord form ca 25 cm i diameter, helst med löstagbar kant.
Jäs kakan övertäckt ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över mandel.
Grädda i 175 graders ugnsvärme, i nedre delen av ugnen ca 30- 35 minuter, och låt svalna under bakduk.
Jag brukar kolla med termometer att kakan är 96 grader, då är den klar.
Sätt ett fint band om eller ett ljus i, eller servera den bara som den är. Lika god är den vad du än väljer. Hoppas du kommer gilla den lika mycket som vår familj.
Lycka till !
Kommentarer