Persiljejärpar med ugnsrostade grönsaker
God och vällagad mat är det bästa som finns, med snabb följd av hembakat.
I dag gjorde jag persiljejärpar, och i stället för att steka dem i stekpannan så körde jag dem direkt i ugnen.
Mycket mindre jobb, särskilt om man gör till många.
Gott blev det också så jag skrev ner hur jag gjorde så du kan göra lika gott hemma hos dig.
Ca 5 portioner
Järpar ca 25 st
800 g köttfärs
1-2 lökar
1/2 - 1 dl fryst eller färsk hackad persilja
ca 2 msk örtagårdskrydda
2 ägg
salt
peppar
Sås
1 lök
1 msk tomatpure
1 köttbuljongtärning
1 msk fond
3 dl vatten
3-4 dl grädde
peppar
Rostade grönsaker
Ett blomkålshuvud
3 morötter
ca 5-10 potatisar
olivolja
örtagårdskrydda
salt
coktailtomater
Gör så här.
Sätt ugnen på 225 grader
Ställ in en tom plåt i ugnen.
Blanda köttfärsen med kryddorna och persiljan.
Finhacka löken och stek den mjuk i lite smör eller olja.
Jag använde salladslök så jag tillsatte den rå direkt.
Knäck i äggen och arbeta ihop till en smidig färs.
Smaka av med eventuellt mera kryddor.
Forma färsen till järpar med hjälp av handen och en matsked som du doppar i kallt vatten.
Tag fram den nu heta plåten från ugnen och ringla över lite olja.
Lägg järparna på den heta plåten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
Sås
Hacka löken och stek mjuk i lite smör/ olja
Tillsätt tomatpurén och fräs med en liten stund.
Lägg i köttbuljongtärningen och vattnet och fonden och låt stå och småkoka en stund.
Häll i grädden och tillsätt lite peppar och låt allt stå och småputtra minst 10 minuter.
Lägg i järparna och låt dem puttra i såsen på låg värme i minst 10 minuter.
Grönsakerna
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
Dela blomkålen i små buketter.
Dela potatisarna i mindre bitar om de är stora.
Skala morötterna och dela dem i mindre bitar.
Lägg dem i en stor bytta och ringla över olja och kryddor.
Blanda runt så allt får smak av oljan och kryddorna.
Lägg på en plåt och skjuts in i ugnen 30 - 40 minuter.
Lägg in tomaterna med de andra grönsakerna de sista 20 minuterna.
Ät och njut lilla du.
Kommentarer