Bullar med äpple och kanel
I dag när mitt barnbarn Elvira var hos mig bestämde vi oss för att baka bullar.
Det blev bullar fyllda med äppelbitar frästa i smör och smaksatt med socker och kanel.
25-35 st
Det här behöver du:
Deg:
75 g jäst
5 dl kall mjölk
ca 1,3 l vetemjölspecial
2 1/2 dl socker
200 g rumstempererat smör
5 tsk malen kardemumma
5 g salt
Fyllning:
400 g äpple (ca 6 st normalstora)
100 g smör
2 dl socker
2 msk kanel
Gör så här:
Lös upp jästen i den kalla mjölken.
Tillsätt mjölet, men inte allt på en gång, tillsätt övriga ingredienser.
Bearbeta degen 10 minuter i maskin.
Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30-40 minuter.
Gör under tiden Fyllningen:
Skala och skär äpplena i små tärningar.
Smält smöret i en stekpanna och fräs äppletärningarna i smöret tills de blivit lite mjuka.
Häll över sockret och koka i ett par minuter, tillsätt sedan kanelen och rör om.
Låt svalna.
Häll upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar.
Kavla ut en del i taget till en 3-4 mm tjock rektangel.
Bred ut hälften av fyllningen.
Rulla i hop degen från långsidan till en tjock rulle.
Skär rullen i bitar och lägg i pappersformar eller direkt på bakplåtspapper.
Låt jäsa i rumstemperatur 40- 60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme 10-12 minuter.
Det var smaskens hälsar farmor och Elvira.
Kommentarer