Elsa från frost-tårta
I veckan som var fyllde mitt barnbarn Elvira 5 år och i dag har hon haft födelsedagskalas med sina kompisar.
Efter att ha velat ha Pippi-tårta två år i rad, önskade hon sig en tårta med Elsa från frost i år.
Hon ville ha jordgubbar och blåbär i sin tårta, det var hon väldigt bestämd med.
Så den är bakad på ljusa bottnar med smak av vanilj.
Den är fylld med blåbärsmousse och jordgubbsmousse och ett lager med jordgubbskompott med smak av hallon och citron. Receptet hittar du längst ner 👇
Täckt med sockerpasta och Elsa är modellerad i sockerpasta.
Jordgubbskompott:
1 kartong färska jordgubbar ca 500 g
2 dl hallonsirap
Saften av 1 st citron
3 st gelatinblad
Gör så här:
Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 5 minuter.
Skölj, snoppa och dela jordgubbarna i fyra delar.
Koka dem på medelvärme tillsammans med citron och hallonsirapen i några minuter i en kastrull.
Dra kastrullen från värmen och rör ner gelatinbladen i den varma kompotten.
Låt svalna/kallna.
Räcker till ett tjockt eller två lager i en tårta på 26 cm i diameter.
Is dekoration:
1/2 dl socker
2 1/2 msk vatten
2 1/2 msk glukossirap
ev livsmedelfärg
Gör så här:
Blanda i hop allt och koka upp i en kastrull.
Koka tills temperaturen har uppnått 155 grader.
Häll massan snabbt på en bakplåtspappersklädd plåt.
Låt stelna.
Bryt bitar till isflak, eller krossa till isbitar i en mortel elller liknande.
Kristyr:
1 st äggvita
ca 4 dl florsocker
1/2 tsk saft från en pressad citron
Vispa i hop, gärna med elvisp.
Blir den för lös så tillsätt lite mera florsocker.
Lägg i spritspåse med liten tyll med minimalt hål.
Kristyr:
1 st äggvita
ca 4 dl florsocker
1/2 tsk saft från en pressad citron
Vispa i hop, gärna med elvisp.
Blir den för lös så tillsätt lite mera florsocker.
Lägg i spritspåse med liten tyll med minimalt hål.
Kommentarer