Moussetårta Wild and crazy

Min granne och bästa vän Stina fyllde år i helgen.

Jag blev bjuden på kalas och hade bakat en tårta till henne.

En moussetårta med smakerna svartavinbär och citron på en chokladbotten.

Garnerad med macarons med creme cheesfrosting toppad med vit choklad och färska svenska hallon samt färgglada maränger.

Tårtan speglar verkligen Stina.

Lite Wild and crazy, färgsprakande, söt, god och vacker.






Här är receptet.
Låt dig inte avskräckas eftersom det är många olika moment,
lite framförhållning bör man däremot ha eftersom mousserna behöver tid på sig att stelna.

Det här behöver du:

Chokladbotten:

200 g smör
200 g mörk choklad
3 dl vatten
110 g vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
30 g kakaopulver
3 st ägg
225 g socker
1 tsk vaniljsocker


Svartvinbärmousse:

250 g svarta vinbär
1 dl socker
1 dl vatten
3 st gelatinblad
3 dl vispgrädde

Citronmousse:

1 sats lemoncurd
3 st gelatinblad
0,5 dl pressad citron
3 dl vispgrädde

Lemoncurde:

4 st medelstora äggulor
Saften från 1-2 st citroner ( det ska bli 1 dl)
2 tsk citronzest
75 g socker
60 osaltat smör

Gör så här:

Smörj och bröa en form ca 26 cm diameter.

Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

Smält smör, choklad och vatten i en värmetålig skål över en kastrull med kokande vatten (vattenbad)

Låt svalna.

Blanda vetemjöl. bakpulver. vaniljsocker och kakaopulver ordentligt och sikta ner i en skål.

Vispa ägg och socker vitt och fluffigt på medelhastighet ca 10 minuter.

Rör ihop alla ingredienser ordentligt och bred ut i formen.

Grädda ca 60-70 minuter

Känn med en sticka, när stickan är torr så är botten klar.

Låt kakan svalna på galler under bakduk.

Jag delade min botten i två och frös in en av dem till en annan gång.

Diska ur formen och lägg tillbaka bottnen.

Sätt bageriplast runt insidan av formen eller en tillklippt overheadplast. Det gör man om man vill ha en fin kant. Annar så går det bra med bakplåtspapper eller gladpack.

Ställ in formen i frysen.


Lägg 3 st gelatinblad i rikligt med kallt vatten minst 5 minuter.

Koka svartvinbär med vattnet och sockret så bären blir mjuka i en kastrull på spisen.

Mixa bären eller passera genom en finmaskig sil och häll tilbaka det som blir i silen.

Ta upp de nu mjuka gelatinbladen och smält ner under omrörning i de varma svartavinbären

Låt svalna i rumstemperatur eller i ett kallt vattenbad.

Vispa grädden, hellre lite för lös än för hård.

Blanda ner lite vispad grädde i den avsvalnade svartvinbären, blanda ner lite till och slutligen blandas allt om.

Ta ut formen med bottnen ur frysen och häll i svartvinbärsmoussen.

Stryk toppen slät, och ställ in i frysen igen.

Börja med lemoncurden:

Häll i äggulor, citronsaften, citronzesten och sockret i en värmetålig skål.

Ställ skålen över en kastrull med kokande vatten ( vattenbad)
och vispa den slät och krämig.

Tillsätt smöret och rör slätt.

Ställ ner skålen i kallt vattenbad, jag brukar fylla kallt vatten i diskhon och det fungerar super bra, rör runt i bland och ställ in i kylskåpet när det har kallnat.

När svartvinbärsmoussen har stelnat är det dags att göra citronmoussen.

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten minst 5 minuter.

Vispa grädden. hellre lite för lös än för hård.

Pressa lite citron ca 0,5 dl och värm upp i en kastrull på spisen.

Smält de nu mjuka gelatinbladen försiktigt i den varma citronjuicen.

Häll sedan gelatinet i lemoncurden under omrörning.

Häll lite vispad grädde i lemoncurden lite i taget och blanda slutligen ihop allt.

Vill du ha en gulare nyans så droppa i lite gul hushållsfärg.

Häll citronmoussen över den nu frusna/halvfrusna svartvinbärsmoussen och stryk toppen slät.

Ställ in i frysen.

När moussen stelnat så plasta in tårtan ordentligt.

När tårtan ska serveras så tar man bort plasten och bageriplasten runt om och låter tina i kylen till nästa dag.

Garnera tårtan samma dag som den ska ätas med vad du vill bär, frukt vispad grädde eller som jag har gjort med maränger och macarons, låt fantasin flöda vettja.

Receptet på mina fina maränger (Receptet har jag fått av @aqua_gott ) kommer kanske vid ett senare tillfälle.

Mina macarons hittar du receptet på här.

Hoppas du vill prova baka Wild and crazytårtan.

Lycka till!















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning