Hjärtformad chokladtårta
Så var det dags för chokladfrossa i Hela Sverige bakar.
Jag valde att göra en tårta i form av ett hjärta, den skulle smaksättas med en krydda så jag smaksatte min botten med anis och mocca och chokladcrémen fick smak av mocca och det blev superduper gott.
Jag gjorde två stycken varav jag gav bort en till en familj som gick på förskolan där jag jobbar och den fick glada hejarop av både vuxna och barn.
Citat från mamma Jill " Vi pratar om den tårtan än.......den var magisk"
Hjärtlig chokladtårta med en hint av anis och mocca. Fylld med chokladfärskostcréme och färska hallon.
Saftig chokladbotten:
150 g smör
80 g mörk choklad
163 g (1,75 dl) socker
100 g (1 dl) farinsocker
43 g (1 dl) kakao
1,5 dl bryggt starkt kaffe
162 g ( 3 dl) vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa havssalt
3 st medelstora ägg
3 tsk mortlad hel anis
Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
Hacka chokladen i små bitar.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen, strösockret, farinsockret och kakaon.
Rör på medelhög värme tills all choklad har smält.
Tillsätt kaffet och den mortlade anisen.
Häll smeten i en stor bunke och ställ åt sidan för attt svalna.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en hjärtformad springform ca 20 cm i diameter.
Smörj kanterna och mjöla med kakao.
Blanda vetemjöl med bakpulvret och bikarbonaten.
Knäck ett ägg i taget i chokladsmeten och rör försiktigt mellan varje ägg.
Sikta slutligen mjölblandningen i smeten och rör om med en slickepott.
Häll smeten i formen och grädda 40- 45 minuter i 150 grader varmluft.
Känn med sticka den bör vara aningen kladdig.
Vänta några minuter och stjälp sedan upp på bakplåtspapper och låt svalna under bakduk.
Hallonpuré:
250 g frysta hallon
200 g (2 dl) gelésocker
Koka ihop hallon och socker några minuter.
Häll i skål och in i kylen för att svalna.
Chokladfärskostcréme:
400 g mörk choklad
350 g mjukt smör
100 g (1,75 dl) florsocker
25 g (0,6 dl) kakao
0,5 dl varmt starkt kaffe
200 g rumstempererad philadelphiaost.
Smält chokladen över vattenbad, ställ åt sidan för att svalna.
Vispa smör och florsocker fluffigt.
Blanda ihop med det varma kaffet.
Tillsätt den avsvalnade chokladen, kakaon och kaffeblandningen samt philadelphiaosten i smör och florsockerfluffet.
Vispa till ett fluff.
Fyll en spritspåse med stor rund tyll med chokladcrémen.
Fyllning och dekorationer:
Ca 500 g färska stora hallon
Montering:
Dela botten i tre delar.
Lägg den första botten på ett stabilt tårtunderlägg.
Bred på ett tunt lager hallonpuré.
Spritsa ett jämt lager chokladcréme över hallonpurén.
Sätt stora färska hallon jämt över hela botten.
Lägg på nästa botten och upprepa samma sak igen.
Lägg på sista botten och spritsa chokladcrémen i fina runda bollar jämt över hela botten.
Sätt stora färska hallon på varje boll.
Vill man göra extra fint så kan man dekorera tårtan ytterligare med chokladdekortioner som jag har gjort men den blir fin utan också tycker jag.
Prova gärna du också.
Stort lycka till!
Kommentarer