Vaniljbullar med apelsin och mandel


Så himla goda bullar och kan vara de godaste jag har bakat.

Blev lite wienerbrödkänsla och smaken av vanilj och apelsin med mandel på toppen blev superduper gott.

Så varsågoda, här kommer receptet. 






Den här satsen blir 5 st plåtar, vill man halvera receptet så går det utmärkt. 

Bulldeg:

100 g jäst
6 dl mjölk
2 tsk nystött kardemumma
142 g (1 1/2 dl) strösocker
2 st medelstora ägg
 1045 g ( 17,5 dl) vetemjölspecial
300 g rumstempererat smör
1tsk salt

2 st ägg till penslingen samt flagad mandel som topping


Gör så här:


Ta fram smöret ur kylen i god tid så det hinner bli rumstempererat.

Tag samtidigt fram smöret till fyllningen.

Smula ner jästen i degbunken.

Häll i den kalla mjölken och rör så att jästen löser sig.

Häll i sockret, kardemumman och äggen.

Kör på medelhastighet och tillsätt mjölet lite i sänder ( spar lite till utbakningen)

Arbeta degen 10 minuter

Tillsätt smöret lite i taget och arbeta degen på medelhastighet tills allt är blandat. 

Tillsätt saltet och arbeta 5 minuter till.

Täck över bunken och ställ in i kylen 60 minuter.

Gör under tiden fyllningen.



Fyllning:

300 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
4 msk vaniljsocker
Zest från 2 st stora ekologiska apelsiner 

Gör så här:

Lägg alla ingredienserna i en bunke och vispa till fluffig smet.


Ta fram degen och stjälp upp på ett mjölat bakbord.

Knåda degen smidigt och dela i två delar.

Lägg tillbaka den ena degen i kylen medans du bakar ut den första.


Kavla ut degen till en rektangel ca 33 cm x 53 cm

Bred på hälften av fyllningen och vik sedan halva degen över den andra, nerifrån och upp.

Kavla lite lätt över den vikta degen.

Skär långa remsor uppifrån och ner.

Snurra remsorna runt två fingrar och fäst sluttampen under snurret.

Lägg på plåt med bakplåtspapper.

Lägg bakduk över och låt jäsa tills de är fluffiga ca 60 minuter i rumstemperatur.

Sätt ugnen på 220 grader varmluft

Vispa upp äggen med några korn salt och några droppar vatten.

Pensla bullarna med äggvispet.

Krossa flagad mandel i handen och strö över bullarna.

Sätt in plåten och vrid ner temperaturen till 205 grader varmluft.

Grädda ca 10 minuter tills de har en fin färg.

Lägg över bullarna på galler och låt svalna under bakduk.

Pudra över lite florsocker vid serveringen.









Jag ser fram mot att du också ska baka dem.

Bakar du och gillar dem så hör gärna av dig eller tagga mig på Instagram så blir jag glad.

Kram 



















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning