Morotsnuggets
Nuggets gjorda på kikärtor och morot, hur bra är inte det. Supergott, nyttigt billigt och klimatsmart. Jag har gjort dem några gånger på förskolan och i dag bjöd jag sonen och mina barnbarn på dem och det blev väldigt uppskattat.
En kall sås är gott till och i dag gjorde jag två olika, en med turkisk yoghurt och sweetchilisås och en tzatziki. Klyftpotatis till och på förskolan kokade jag bulgur, passar bra med båda och är nog inte dumt med ris till heller.
Smeten görs med fördel dagen före.
Den här satsen räcker till 50- 60 portioner
Det här behöver du:
1500 g kokta kikärtor
3 kg finriven morot
310 g ( 4 små) gula lökar
3 dl Imat ( mjölkfritt) eller grädde
2 dl vatten
1 liter havregryn
1 liter panko + det till paneringen
1 dl timjan
1/2 dl riven ingefära
1/2 dl grönsaksfond
6 st medelstora ägg
Salt och peppar
Gör så här:
Mixa eller finhacka löken.
Mixa kikärtorna tillsammans med 2 dl vatten.
Häll havregrynen i ett djupt bleck och häll över IMAT ( för ett mjölkfritt alternativ) annars grädde.
Blanda runt.
Häll i den mixade löken och kikärtorna.
Riv morötterna fint och blanda ner dem.
Tillsätt timjan, riven ingefära och grönsaksfond.
Tillsätt pankon och äggen.
Har du matgäster som inte kan äta gluten och ägg så ta ur till dem innan du tillsäter dessa ingredienser.
( OBS. Kolla så dina glutenintolleranta tål havregryn, annars finns det glutenfria havregryn)
Blanda allt.
Smaka av med salt och peppar.
Låt den stå i kylen och svälla, gärna till nästa dag.
Spraya 5 st bleck med formspray och ringla över lite rapsolja. Eller lägg bakplåtspappper i blecken och ringla över rapsolja.
Rulla små bollar och platta till dem något.
Vänd dem i panko. ( färga pankon med lite gurkmeja och paprikapulver för finare färg)
Lägg dem i blecken och ringla lite rapsolja över nuggetsarna.
Baka dem i 220 grader varmluft ca 20 -25 minuter.
Vänd dem efter halva tiden .
För äggallergiker :
Ersätt äggen med lite kikärtspad.
Glutenintolleranta:
Ersätt panko med glutenfritt ströbröd och glutenfri havregryn.
Morotsnuggets 4-5 portioner
237 g kokta kikärtor
150 g ( 3-4 st) morot
1/2 liten gul lök eller 1 st banancharlottenlök
1 msk riven ingefära
0.5 dl havregryn
0,5 dl panko
2 msk grädde
1 tsk grönsaksfond
1 tsk timjan
1 ägg
Salt och peppar
Gör på samma sätt som det stora receptet ovan.
Tzatziki:
Blanda turkisk eller grekisk yoghurt 10% med hackad eller riven gurka, riven vitlök, lite olivolja, salt och peppar.
Sweetchilicréme:
Blanda turkisk yoghurt 10% eller créme fraich med lite majonäs och sweetchilisås.
Blanda allt.
Smaka av med salt och peppar.
Låt den stå i kylen och svälla, gärna till nästa dag.
Spraya 5 st bleck med formspray och ringla över lite rapsolja. Eller lägg bakplåtspappper i blecken och ringla över rapsolja.
Rulla små bollar och platta till dem något.
Vänd dem i panko. ( färga pankon med lite gurkmeja och paprikapulver för finare färg)
Lägg dem i blecken och ringla lite rapsolja över nuggetsarna.
Baka dem i 220 grader varmluft ca 20 -25 minuter.
Vänd dem efter halva tiden .
För äggallergiker :
Ersätt äggen med lite kikärtspad.
Glutenintolleranta:
Ersätt panko med glutenfritt ströbröd och glutenfri havregryn.
Morotsnuggets 4-5 portioner
237 g kokta kikärtor
150 g ( 3-4 st) morot
1/2 liten gul lök eller 1 st banancharlottenlök
1 msk riven ingefära
0.5 dl havregryn
0,5 dl panko
2 msk grädde
1 tsk grönsaksfond
1 tsk timjan
1 ägg
Salt och peppar
Gör på samma sätt som det stora receptet ovan.
Tzatziki |
Sweetchilicréme |
Tzatziki:
Blanda turkisk eller grekisk yoghurt 10% med hackad eller riven gurka, riven vitlök, lite olivolja, salt och peppar.
Sweetchilicréme:
Blanda turkisk yoghurt 10% eller créme fraich med lite majonäs och sweetchilisås.
Kommentarer