Fougasse
Jag har bakat ett fantastiskt gott bröd som var riktigt kul att baka.
Det passade förträffligt till soppan som jag serverade på förskolan och kan tänka mig att det passar bra som buffèbröd också.
Jag gjorde en örtolja med vitlök och penslade bröden strax innan gräddning, vill man göra det enklare kan man pensla med olivolja blandat med riven vitlök och strö över torkade örter, fungerar också men det förstnämda blir toppklass, och flingsaltet är pricken över I.
Här finns en film hur jag kavlar och snittar mina bröd.
Här kommer både ett stort recept på 10 st bröd och sedan ett mindre recept på 2 st bröd.
Tillvägagånssättet är lika i båda fallen.
Tillvägagånssättet är lika i båda fallen.
10 st bröd:
15 dl vatten
40 g jäst
150 g durumvetemjöl
1850 g vetemjöl special
150 g olivolja
40 g havssalt
Oliv eller örtolja att pensla med
Flingsalt att strö över.
2 st bröd:
3 dl vatten
8 g jäst (1/6 pkt)
30 g (1/2 dl) durumvetemjöl
500 g (8 dl) vetemjöl special
50 g (5 msk) olivolja
1 msk havssalt
Oliv eller örtolja att pensla med
Flingsalt att strö över.
Oliv eller örtolja att pensla med
Flingsalt att strö över.
2 st bröd:
3 dl vatten
8 g jäst (1/6 pkt)
30 g (1/2 dl) durumvetemjöl
500 g (8 dl) vetemjöl special
50 g (5 msk) olivolja
1 msk havssalt
Oliv eller örtolja att pensla med
Flingsalt att strö över.
Vispa/lös upp jästen med det kalla vattnet.
Häll i olivoljan, durumvetemjöl och hälften av vetemjölet och arbeta degen på låg - medelhastighet.
Häll i resten av vetemjölet (spar 1 dl till utbaket) lite i taget och arbeta degen på medelhastighet 10 minuter.
Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.
Häll degen i en oljad back med lock och låt jäsa i kylen till nästa dag.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord.
Dela degen i 10 delar eller det mindre receptet i 2 delar.
Rundriv dem genom att vika in kanterna mot mitten flera gånger till runda bullar, lägg över en bakduk och låt vila i rumstemperatur i 30 minuter.
Kavla ut bullarna till ovala bitar ca 2-3 cm tjocka, lägg på plåt med bakplåtspapper.
Skär 3-4 snitt på varje sida och dra isär snitten så det blir tydliga hål.
Snitta eventuellt kanterna också så de ser ut som löv.
Låt jäsa ca 60 minuter med bakduk över i rumstemperatur.
Värm upp ugnen till 250 grader, varmluft, gärna lite ånga om man har möjlighet till det.
Mixa olivolja med färska örter och vitlök och pensla bröden med oljan, eller riv vitlök och blanda med olivoljan och strö torkade örter över brödet. Eller pensla med enbart olivolja.
Strö över lite flingsalt.
Sätt in bröden i ugnen och grädda dem ca 10 minuter. De ska vara ljusa i färgen.
Pensla bröden igen när de kommit ut ur ugnen.
Låt dem kallna på galler utan bakduk.
Smakar allra bäst nybakade.
PS. Har man ingen ångfunktion på sin ugn kan man sätta in en plåt på nedersta falsen när man värmer upp ugnen och när man satt in brödet så slår man ett glas varmt vatten på den tomma heta plåten längst ner och stänger kvickt ugnsluckan. På så sätt bildas ånga.
Lycka till!
PS. Har man ingen ångfunktion på sin ugn kan man sätta in en plåt på nedersta falsen när man värmer upp ugnen och när man satt in brödet så slår man ett glas varmt vatten på den tomma heta plåten längst ner och stänger kvickt ugnsluckan. På så sätt bildas ånga.
Lycka till!
Kommentarer