Fiskgratäng med fetaost och soltorkade tomater.
En riktig god fiskgratäng med mycket smak fick barnen på förskolan i dag. Till det kokade jag durumvete och det blev väldigt gott till.
Här kommer recept både för storkök och till den lilla familjen.
Här kommer recept både för storkök och till den lilla familjen.
Den här tallriken är från en annan gång och då serverade jag ris till. |
Det här receptet räcker till minst 50 -60 portioner
6 kg vit fisk typ torsk, sej eller kapkummel
1 ½ kg strimlad purjolök
3 vitlök solo
3 dl torkad eller fryst basilika
1 kg soltorkade tomater
1 l grädde
1 l créme fraiche
700 g fetaost
ca 5-10 dl vatten
salt
peppar
Rapsolja till stekning
Färsk persilja eller basilika till garnering.
Rimma gärna fisken dagen före.
25 salt/ l vatten. Blanda vattnet och saltet och slå på rimlagen på den frysta eller tinade fisken och ställ in i kylen under natten.
Låt fisken rinna av ordentligt och lägg sedan i smorda GN bleck.
Peppra fisken ( salta om den inte har rimmats)
Skölj och strimla purjolöken.
Finhacka eller riv vitlöken.
Stek löken mjuk i rapsolja utan att ta färg.
Tillsätt torkad basilika och låt fräsa med några minuter. Använder du fryst behöver den inte fräsa med utan bara tillsätts.
Om du har matgäster som inte äter mjölk tar du undan till dem här.
Tillsätt grädde, créme fraiche, fetaost i mindre bitar, och soltorkade tomater.
Koka upp och mixa.
Späd eventuellt såsen med lite vatten, den ska vara ganska tjock.
Låt småkoka en stund och smaka av med salt och peppar.
Värm upp ugnen till 180 grader varmluft.
Slå såsen över fisken
Baka fisken till en innertemperatur på 54 grader ca 10 -12 minuter beroende på tjocklek på fisken.
Garnera med finhackad persilja eller färk basilika.
- Mjölk Byt ut grädden till iMat och créme fraichen mot i Fraich och uteslut fetaosten
Garnera med finhackad persilja eller färk basilika.
- Mjölk Byt ut grädden till iMat och créme fraichen mot i Fraich och uteslut fetaosten
- Fisk Byt ut fisken till kyckling
Veg : Byt ut fisken till quorn eller stekt aubergine
Veg : Byt ut fisken till quorn eller stekt aubergine
5 - 6 portioner
800 g vit fisk typ torsk, sej eller kapkummel
2 dl strimlad purjolök
2 klyftor vitlök
2 msk torkad eller fryst basilika
100 g soltorkade tomater
70 g fetaost
1 dl grädde
1 dl créme fraiche
Smör eller rapsolja att steka i
ev. lite vatten att späda med
Gör på samma sätt som till det stora receptet.
Använd en ugnsfast gratängform och höj eventuellt ugnsvärmen till 190 grader varmluft.
Lycka till !
Kommentarer