Pumpabröd till halloween
Att forma bröden till annat än bara vanliga limpor är så himla kul. De är bröden blir ett roligt och fint inslag i halloweenfirandet.
Jag har knutit hushållsnören runt degbollarna och låtit jäsa så att den formas som en pumpa. Man gräddar dem med snörerna på och tar sedan av dem när de svalnat efter gräddningen. Som skaft har jag satt skaftet från en paprika och på en av dem fick skaftet bli en hel bit kanel.
Jag ville ha dem riktigt gula så jag använde mig av gurkmeja, lite majsmjöl och kallpressad rapsolja som också ger en gul färg. Råriven morot som jag mixade fick också bidra med både färg, smak och saftighet.
3 st bröd
1 l vatten
1 msk gurkmeja
100 g jäst
3 msk honung
200 g majsmjöl
ca1200g - 1400 g vetemjöl special
17 g havssalt
40 g (1/2 dl) kallpressad rapsolja
400 g (1 l ) rårivna morötter ev. mixade också
Vispa ut jästen i vattnet.
Tillsätt honung, majsmjöl och den mindre mängden vetemjöl.
Arbeta degen på medelhastighet i assistenten ca 10 minuter.
Tillsätt saltet och rapsoljan och arbeta degen 5 minuter till.
Degen ska släppa bunkens kanter vid knådningen, om inte så tillsätt lite mer vetemjöl.
Tillsätt morötterna och blanda ihop till en smidig deg.
Ställ in degbunken övertäckt med bakduk i kylen 30-60 minuter.
Stjälp upp degen på mjölad bänk.
Dela degen i tre delar.
Knåda och forma degen genom att dra ytterkanterna in mot mitten på varje bulle så den blir spänd.
Ta ett hushållsnöre och klipp i 4 delar till varje bulle.
Lägg snörena på bänken se film här.
Lägg på bakplåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
Värm upp ugnen till 225 grader varmluft.
Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader .
Grädda till en innetemperatur på 96-98 grader ca 30 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk över.
Ta bort snörerna på bröden se film här.
Ta skaften från paprikor, hela kanelstänger eller vad du tycker passar bra och sätt som skaft på pumporna.
Servera och överraska dina gäster med de fina bröden.
Se film på de färdiga bröden här.
Här är pumpabröden jag bakade förra året. |
3 st bröd
1 l vatten
1 msk gurkmeja
100 g jäst
3 msk honung
200 g majsmjöl
ca1200g - 1400 g vetemjöl special
17 g havssalt
40 g (1/2 dl) kallpressad rapsolja
400 g (1 l ) rårivna morötter ev. mixade också
Vispa ut jästen i vattnet.
Tillsätt honung, majsmjöl och den mindre mängden vetemjöl.
Arbeta degen på medelhastighet i assistenten ca 10 minuter.
Tillsätt saltet och rapsoljan och arbeta degen 5 minuter till.
Degen ska släppa bunkens kanter vid knådningen, om inte så tillsätt lite mer vetemjöl.
Tillsätt morötterna och blanda ihop till en smidig deg.
Ställ in degbunken övertäckt med bakduk i kylen 30-60 minuter.
Stjälp upp degen på mjölad bänk.
Dela degen i tre delar.
Knåda och forma degen genom att dra ytterkanterna in mot mitten på varje bulle så den blir spänd.
Ta ett hushållsnöre och klipp i 4 delar till varje bulle.
Lägg snörena på bänken se film här.
Lägg på bakplåt med bakplåtspapper, täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek.
Värm upp ugnen till 225 grader varmluft.
Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader .
Grädda till en innetemperatur på 96-98 grader ca 30 minuter.
Låt svalna på galler med bakduk över.
Ta bort snörerna på bröden se film här.
Ta skaften från paprikor, hela kanelstänger eller vad du tycker passar bra och sätt som skaft på pumporna.
Servera och överraska dina gäster med de fina bröden.
Se film på de färdiga bröden här.
Kommentarer