Äppelkaka med rostad kokosmaräng och kanderade äpplen

Det var planeringsdag på förskolan och jag gjorde mat och eftermiddagsfika till personalen.
Det blev äppelkaka med en rostad kokosmaräng, dekorerad med vaniljgrädde och kanderade äppelskivor. 
Idén med äppelskivorna fick jag från Johanna Wiberg som bakade en tårta i Gokväll där hon dekorerade med kanderade äppelskivor.










Kanderade äppelskivor:

2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl strösocker
Eventuellt lite livsmedelfärg

Värm upp ugnen till 75 grader

Koka upp sockerlagen och tillsätt eventuellt någon droppe hushållsfärg.

Skiva äpplen tunnt med en mandolin.

Lägg ner äppelskivorna i sockerlagen och låt dem sjuda till de blir transparenta.

Lyft försiktigt upp äpplena med en matpincett och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Låt äpplena torka i ugnen under 4-6 timmar.

Vänd dem ett par gånger under tiden.

Tag ut dem ur ugnen när de känns torra men böjliga och låt dem svalna innan dekorationen.

Det går att förbereda ett par dagar i förväg.

Äppelkaka:

125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
40 g (3 st) äggulor, rumsvarma.
70 g (1 st ) ägg, rumsvarmt.
3 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
 3 st medelstora äpplen
3 tsk kanel

Värm upp ugnen till 155 grader varmluft.

Kläm fast en bit  bakplåtspapper i botten på en springform ca 22 cmi diameter. Smörj sedan botten och kanter med smör och ströa med kokos.

Skala och skär äpplena i mindre bitar och slunga runt dem i en skål med kanelen.

Vispa smör och socker pösigt.

Tillsätt äggulorna och ägget ett i sänder under fortsatt vispning.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker ordentligt i en skål.

Sikta sedan ner mjölblandningen i äggvispet.

Rör snabbt ihop till en jämn smet.

Häll ner och tryck ut  smeten som är ganska fast i formen.

Häll på kaneläpplena och tryck ut allt jämt i formen.

Grädda i ca 15 minuter.


Rostad kokosmaräng:

82 g (3 st) äggvitor
1 dl strösocker
3 dl rostad kokos

Häll kokosen i en torr stekpanna och rosta på medelvärme.

Rör om hela tiden och rosta till gyllenbrun färg.

Häll upp på tallrik och låt svalna.

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Tillsätt sockret lite i sänder och fortsätt vispa till en fast maräng.

Vänd ner den rostade kokosen med en slickepott.


Tag ur den halvfärdiga äppelkakan ur ugnen och bred på den rostade kokosmarängen.

Grädda ytterligare 15-20 minuter tills marängen har fått fin färg.

Låt kakansvalna i formen.

Vispa grädde smaksatt med lite vaniljsocker.

Lägg äppelkakan på ett fat och spritsa grädde smaksatt med lite vaniljsocker.

Garnera med de kanderade äppelskivorna och strö eventuellt med lite rostad kokos på grädden.









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning