Nattjästa kesoböd med morot




Fantastiskt gott, fluffigt och saftigt bröd som jag bakat på förskolan. Jag har gjort både ett med mindre mängd för de som bakar hemma och ett för de som bakar i storkök.


Nattjäst kesobröd med morot ca 30 st.

8 dl yoghurt naturell
250 g keso ( en liten burk)
25 g jäst
1 msk honung
1 msk kallpressad rapsolja
500 g durumvetemjöl
ca 525 g vetemjöl special
13 g havssalt
125 g finriven morot ( ca 1 ½ normalstora morötter)

Rör ut jästen i yoghurten.

Tillsätt keso, honung, oljan och durum vetemjölet

Arbeta degen på medelhastighet och tillsätt vetemjölet lite i taget. 

Arbeta degen 15 minuter.

Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.

Tillsätt morötterna och arbeta in i degen.

Häll upp degen i en oljad plastback med lock och ställ in i kylen till nästa dag. 

Stjälp upp degen på mjölad bänk och dela degen till lagom stora bitar och rulla till runda bullar.

Lägg på bakplåtar med bakplåtspapper . 

Täck över med bakduk och jäs minst 60 minuter i rumstemperatur.

Värm upp ugnen till 220 grader varmluft.

Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader.

Grädda till en fin färg och en innertemperatur på 96-98 grader, ca 12- 15 minuter.

Låt svalna på galler med bakduk över.



Storköksrecept:

Nattjäst kesobröd med morot 8 st limpor eller 90 st småbröd.

1 1/2 l naturell yoghurt 
100 g jäst
2 kg / 2 l keso 
3 msk honung
2000 g durumvetemjöl
500 g vetemjöl special
1 dl kallpressad rapsolja
50 g/ 5 msk havssalt
500 g riven morot

Rör ut jästen med yoghurten.

Häll i keso, rapsolja, honung, durumvetemjöl och arbeta degen på låg - medelhastighet.

Häll i  vetemjölet lite i taget och arbeta degen på medelhastighet 15 minuter.

Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.

Tillsätt de rivna morötterna och arbeta degen tills allt är blandat.

Häll degen i smord back med lock och låt jäsa i kylen till nästa dag.

Stjälp upp degen på mjölad bakbord och knåda den smidig.

Dela lika stora bitar och forma till små bullar och lägg på bakplåtspapper på bakplåtar.

Låt jäsa med bakduk över ca 60 minuter i rumstemperatur.

Värm upp ugnen till 220 grader varmluft, eventuellt med lite ånga.

Sätt in bröden och sänk värmen till 200 grader.

Grädda 10-12 minuter eller tills de har fin färg.



Alternativ 8 st limpor med snabbare gräddning på morgonen.

När degen är färdigblandad låt degen stå framme i rumstemperatur 30-60 minuter eller i kylen ett par timmar.

Smörj 8 st bakformar ca 1 ½ liter.

Stjälp upp degen på mjölad bänk och dela den i 8 st delar.

Forma till limpor och lägg i formarna.

Täck över ordentligt med bakdukar och låt jäsa i kylen till nästa dag.

Tag fram formarna i rumstemperatur direkt på morgonen och värm upp ugnen till 200 grader varmluft, gärna med lite ånga.

Sätt in formarna och sänk till 180 grader.

Grädda till en innertemperatur på 96-98 grader ca 30-40 minuter.

Stjälp ur dem från formarna  och svalna på galler eller bakplåt med bakduk över

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning