Vit chokladmoussetårta med passionfruktpannacotta

Den här bakade jag till Eva som fyllde 50 år i helgen.
En vit chokladmoussetårta med passionfruktpannacotta i tårtans mitt. Botten är en nöt och mandelmaräng med saltkola. På toppen en marängkrans i Evas favoritfärger.

Tårtan är glutenfri.





Den här tårtan kräver lite framförhållning då först pannacottan ska frysas och sedan moussen stelna.
Den är därför perfekt att servera då man inte har så mycket tid samma dag eller dagarna innan kalaset.

Den håller sig minst 1 månad i frysen om den är väl inplastad.

Ca 16 st medelstora tårtbitar.


Tårtbotten:

90 g äggvita
100 g ströocker
60 g mandelmjöl
60 g hasselnötsmjöl
1 msk majsstärkelse

Saltkola:
200 g kondenserad mjölk ( 1/2 burk)
40 farinsocker
40 g smör
1/2 tsk salt

Sätt ugnen på 180 grader.

Smörj en sprinform ca 21cm i diameter och spänn fast ett bakplåtspapper i botten.

Vispa äggvitorna till ett fast skum.

Tillsätt sockret lite i sänder och fortätt vispa till en glansig maräng.

Blanda hasselnötsmjölet, mandelmjölet och majsstärkelsen ordentligt i en bunke. och vänd sedan ner det i marängen med en slickepott.

Blanda ordentligt men inte för mycket.

Häll i hälften av smeten i formen och stryk ut den jämt. 

Sätt in i ugnen och grädda 15 minuter.

Lägg andra hälfen av marängen i kylen.

Gör under tiden saltkolan.

Lägg alla ingredienserna i en kastrull och koka upp.

Sjud den några minuter under ständig omrörning tills den har tjocknat och blivit gyllenbrun.

Tag ur formen ur ugnen och bred försiktigt ut saltkolan över den halvfärdiga marängen.


Bred ut resten av marängen över saltkolan och grädda 18 minuter till.

Låt botten svalna helt  i formen.

Plasta sedan ordentligt och frys in.


Passionfruktpannacotta:

6 st gelatinblad
5 dl grädde
500 g passionfrukt ( finns att köpa fryst 250 g st)
1 1/2 dl strösocker

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 5 minuter.

Koka upp grädden med sockret och passionfrukten i en kastrull.

Tag kastrullen från värmen.

Tag upp de nu mjuka gelantinbladen från vattnet och låt smälta i den varma grädden, blanda om noga.

Sätt en sil över en bunke och sila bort kärnorna.

Låt svalna något och häll sedan ner den i en silikonform som har samma diameter som tårtbottnen ca 21 cm. Höjden bör vara minst 4 cm.

Ställ formen innan på en bricka eller ett fat som går in i frysen.

Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in i frysen. Se till att formen står rakt.
När pannacottan sedan är frusen så plasta in den ordentligt i väntan på nästa moment.

När pannacottan är genomfrusen är det dags för den vita chokladmoussen.

Har man en silikonform som är 25 cm i diameter och är minst 6 cm hög så använd den.

Jag har inte lyckas hitta någon så jag använder här min springform. 

Se till att formen är tät, men klä den med gladpack för säkerhets skull.

Bageri/ tårtplast är bra att sätta runt formens kanter för en slät och fin kant, annars tar man bakplåtspapper eller nöjer sig med gladpack.

Vit chokladmousse med italiensk maräng:

7 1/2 dl grädde
6 st gelatinblad
160 g vitchoklad

Italiensk maräng:

140 g strösocker
35 g vatten
80 g äggvita

Koka sockret och vattnet till 121 grader utan att röra för mycket.

När det har kommit upp till 115 grader så börja vispa äggvitan till ett fast skum. 

När sockerlagen är 121 grader hälls den ner i en tunn stråle i äggvitan, under fortsatt vispning.
Häll inte på kanten så att sockerlagen fastnar utan mitt  i mellan bunkens kant och vispen.

Fortsätt vispa tills marängen är sval.


Lägg gelantinbladen i rikligt med kallt vatten minst 5 minuter, lägg i dem ett och ett så det kommer vatten i mellan.

Hacka chokladen och smält den i en bunke ovanför en kastrull med sjudande vatten ( vattenbad) 

Koka upp 2 dl av grädden i en kastrull.

Tag kastrullen från värmen.

Tag upp och krama ur vattnet från de nu mjuka gelatinbladen

Låt de smälta i den varma grädden och rör om noga.

Häll ner den smälta chokladen i gelatingrädden och rör om.

Vispa resterande grädde ganska lös ( 5 1/2 dl ) Hellre lite för lös än för hård.

Vänd ner lite av den vispad grädde i gelantingrädden och sedan resten lite i taget.

Vänd slutligen i den italienska marängen.

Lägg marängbottnen mitt i formen och den frusna pannacottan ovanpå bottnen.

Nu är det alltså några centimeter tillgodo runt om botten med pannacottan. På så sätt kommer varken bottnen eller pannacottan att synas innan man skär i tårtan sedan. Blir en fin överraskning för gästerna.

Häll nu över chokladmoussen i formen så den täcker pannacottan. Använd gärna en spritspåse för att enklare få ner moussen i mellan bottnen och kanten.

Plasta in den ordentligt.

Ställ den sedan plant i frysen. 

Här kan den nu stå fryst och så tar man fram den dagen innan den ska sereveras och låter den tina i kylen.

Lossa den från formen medan den är fryst

Jag brukar låta den stå i en tårtkartong med lock men har man en kupa att ställa över så använd den.

Marängkrans:

( Kan göras minst 1 vecka i förväg )

Sätt ugnen på 70-80 grader varmluft.

100 g äggvita
1 tsk citronsaft
100 g strösocker
100 g florsocker

Vispa äggvitan och citronsaften till ett fast skum i en absolut ren och fettfri bunke. Torka gärna ur den med lite citronsaft eller ättika för att vara på den säkra sidan.

Häll i hälften av strösockret lite i taget under fortsatt vispning och vispa 2 minuter.

Häll i resten av strösockret lite i taget och vispa 3 minuter till.

Sikta ner florsockret i marängen och blanda med en slickepott.

Fördela marängen i så många skålar som du ska ha färger.

Färga marängen med pasta färg.

Lägg i spritspåsar  med tyllar.

Rita upp formen som du vill ha på din krans, utgå från storleken på din tårta.

Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och fäst det med lite marängsmet i varje hörn så det inte glider omkring.

Spritsa så det går lite omlott och håller ihop sedan.

Grädda minst 2 timmar eller tills den är helt genomtorr, den kan stå många timmar i ugnen och låt den gärna stå kvar i ugnen sedan på eftervärmen.

Tips är att göra dubbel sats så du är säker på att det räcker. Blir det marängsmet över kan du spritsa vanliga maränger till ett annat tillfälle.

Lägg marängkransen på ett torrt och dammfritt ställe. Jag låter mina ligga i en tårtkartong med lock.

Lägg på kransen samma dag som den ska serveras.

Lycka till !























Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning