Apelsin och chokladbiskvier


Jag fick hem en inspirationsbox med fin kvalitets choklad från Lindt och har förutom att ätit den som den är använt den i min bakning.
Först ut är de här biskvierna som jag fyllt med en apelsincurdsmörkräm och sedan har jag blandat Intense orange och 85 % cocoa och smält ( tempererat) och sedan doppat dem.
Den chokladen med apelsinsmak är det små bitar av apelsin i och biskvierna fick en fin struktur tycker jag. Vill man ha dem helt släta så kan man ta bara den mörka chokladen.
Jag kanderade apelsinskal som jag toppade dem med också för lite extra finess och smak av apelsin.
Är det jul så är det.





Edit fick inte smaka eftersom choklad är farligt för hundar, hon är en fin vän och trevlig sällskap.


Ganska många moment men inte alls svårt. För att göra det enkelt så dela upp momenten i flera dagar. Gör först bottnarna och frys en dag. Sedan apelsincurden en annan dag och förvara i kylen, håller en vecka i burk med lock. Kandera apelsinskalen en annan dag och förvara i lufttät burk i rumstemperatur, håller i flera dagar.

Sedan är det inte så mycket kvar när resten ska göras.

Här kommer mitt recept.

Botten ca 20 st

200 g mandelmassa
100 g strösocker
50 g äggvita 

Riv mandelmassan och blanda med strösockret.

Blanda in äggvitan lite i taget.

Tag inte all äggvita om det inte behövs, den ska bli så pass att den går att spritsa.

Spritsa ut smeten på bakplåt med bakplåtspapper.

Fäst pappret i varje hörn med lite smet.

Grädda 180 grader varmluft i ca 100-12 minuter eller tills de fått fin färg.

Låt svalna.

Lossa dem från pappret med en vass kniv, är de svåra att få loss så sätt in dem i frysen 30 minuter och lossa dem sedan.



Fyllning:

Ca ½ sats smörkräm
ca ½ sats rumstempererad apelsincurd

Chokladtopping:

200 g mörk kvalitetschoklad.
 Jag använde 100 g  Lindt Intense orange  och 100 g Lindt 85% cocoa

Kanderade apelsinskal till dekor:

Kanderade apelsinskal:

1 st stor ekologisk apelsin
1 ½ dl vatten
3 msk socker + 2 msk att rulla runt dem i.

Tvätta apelsinen.

Skala bort skalet med en potatisskalare.

Skär bort det vita från skalet med en vass kniv.

Finstrimla det orangea skalet och skär det sedan i små tärningar 

Koka upp vattnet och sockret och sjud skalen i sockerlagen 15-20 minuter.

Sila av dem sedan om det finns vätska kvar.

Rulla runt dem i lite strösocker, bred ut dem och låt torka.

Kan göras flera dagar i förväg.


Apelsincurd:

2 st ekologiska apelsiner
75 g strösocker
4 st äggulor
60 g smör

Tvätta apelsinerna och riv skalet med rivjärn.

Pressa ur saften från 1 st apelsin ca 1 dl.

Blanda allt i en värmetålig skål.

Sätt skålen över en kastrull med kokande/ sjudande vatten.

Vispa hela tiden tills den börjar tjockna och är slät och fin.

Häll den i en skål eller burk och kyl.

Kan göras flera dagar i förväg.


Italiensk smörkräm:

75 g äggvita
3 g citronsaft
175 g strösocker
88 g vatten
13 g glykos eller honung
250 g rumsvarmt smör

Blanda socker, vatten och glykos i en kastrull.

Koka till en temperatur på 121 grader utan att röra alltför mycket.

När temperaturen når 115 grader så börja vispa äggvitan och citronsaften till ett fast skum.

Häll den 121 gradiga sockerlagen sakta  i en fin stråle mellan bunkens kant och vispen under konstant vispning.

Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.

Tillsätt smöret i små bitar under fortsatt vispning med ca 15 sekunder mellan varje smörklick


Blanda ca hälften av smörkrämen med hälften av rumsvarm  apelsin curden försiktigt lite i taget till en len och fin smörkräm.


Bred på smörkräm på varje mandelbotten, går lättast med en matsked.

Ställ kallt, helst i frysen ca 30 minuter.

Smält chokladen, temperera den gärna.

Doppa biskvierna i chokladen och strö över lite kanderade apelsinskal innan de stelnar.

Går utmärkt att frysa och tinar på ca 30 minuter i kylen.




Lycka till

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning