Lussebullar


Lussebullar är ett måste till jul och i år har jag bakat dem med fördeg, dvs först gör man en fördeg som får jäsa 30 - 40 minuter sedan tillsätter man övriga ingredienser och knådar klart degen,  därefter bakas degen ut direkt utan ytterligare jäsning.


Degen blir mycket enklare att hantera om den inte har jäst för mycket och sedan får de jäsa länge på plåten i stället, ca 3 timmar. 

Det är bra att ha lite framförhållning som att ta fram smöret i rumstemperatur dagen innan man ska baka och att blötlägga russinen i vatten dagen innan så de blir mjuka och inte torkar ut degen och gör bullarna torra.
Glömmer man blötlägga russinen dagen innan så gör det när du börjar baka så hinner de bli mjuka i alla fall.Om man glömmer ta fram smöret dagen innan så skär det i små bitar eller riv på ett rivjärn och sprid ut på en tallrik så blir det lagom mjukt på en timme.



Lussekatter ca 45 st

Fördeg:

5 dl mjölk
1 g saffran ( 2 st kuvert Santa Maria)
50 g jäst
200 g socker
500 g (ca 8 dl) vetemjöl special 

Värm 1 dl av mjölken i kastrull på spisen tillsammans med saffranet.

Tag bort från värmen och tillsätt resten av mjölken, låt svalna till 27 grader.

Smula ner jästen i bunken till assistenten.

Häll på saffransmjölken och vispa så jästen löser sig.

Tillsätt sockret och sedan mjölet lite i sänder och blanda på medelhastighet ca 5-10 minuter.

Täck över bunken med bakduk och låt degen jäsa i rumstemperatur 30-40 minuter.


Fortsättning:

ca 300 g ( 5 dl) vetemjöl special
200 g rumstempererat smör
1 tsk havssalt

Blötlagda russin till dekoration

Tillsätt saltet och vetemjölet lite i sänder i fördegen, knåda på medelhastighet. Det är inte säker att allt mjöl behövs så tillsätt inte allt på en gång.

Tillsätt det rumstempererade smöret lite i taget medan degen knådas.

När allt smör är tillsatt så arbeta degen minst 15 minuter på medelhastighet tills den känns mjuk och elastisk.

Stjälp upp degen på lätt mjölad arbetsbänk.

Dela degen i tre delar.

Kavla ut en del i taget till en rektangulär platta ca 5 mm tjock.

Sporra ut remsor med en pizzaslicer och rulla varje remsa, först ena änden och sedan den andra åt andra hållet. Det briljanta utbakningsättet har jag sett hos duktiga @brinkenbakar. Och jag kommer aldrig baka ut mina lussebullar på något annat sätt.

Lägg på plåtar med bakplåtspapper och lägg över bakdukar och låt dem jäsa i 3 timmar i rumstemperatur.

Värm upp ugnen till 210 grader varmluft.

Sila av de nu mjuka russinen och sätt i lussebullarna, jag gör ett hål först med ett smalt vektyg jag har och sätter sedan ner russinen.

Vispa upp ett ägg med några droppar vatten och några korn salt.

Pensla bullarna ordentligt med lätt hand.

Grädda ca 8-minuter eller till de har fått fin ljus färg.

Låt svalna på galler med bakduk över.

Vid serveringen kan man eventuellt sikta lite florsocker över eller ringla glasyr ( florsocker blandat med lite vatten) över bullarna.




Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning