Nattjästa fetaostbullar


Jätte goda bullar till mellanmål eller till soppan. Jag har bakat dem både på förskolan och hemma och de blev riktigt poppis. De blir så smarriga med smaken av både fetaost och basilika.
Först kommer det mindre receptet och längst ner i inlägget kommer storköksreceptet.

Det går utmärkt att dubbla receptet om man vill.



Nattjästa Fetaostbullar 20-25 st


5 dl vatten
25 g jäst färsk eller torrjäst
250 g durumvetemjöl
380 g vetemjöl special
0,5 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
9 g (1,5 tsk) havssalt

Fyllning:

100 g riven ost
100 g mulad fetaost
ca 15 g (0,5 dl) basilika fryst, färsk eller torkad.

Topping:

olivolja
pumpakärnor
flingsalt


Lös upp jästen i vattnet.

Tillsätt durumvetemjölet och hälften av vetemjölet och arbeta degen på medelhastighet.

Tillsätt resten av vetemjölet lite i taget och arbeta degen 10- 15 minuter.

Tillsätt saltet och oljan lite i sänder och arbeta sedan degen 5 minuter till.

Smörj en stor bunke eller plastback med lock med rapsolja.
Häll i degen, täck över eller sätt på locket och in i kylen till nästa dag.

Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk.

Vik ytterkanterna in mot mitten på degen flera gånger så det blir en spänd rund bulle, vänd runt den och låt ligga och vila på bänken 10 minuter.

Platta till bullen och dra ut hörnen så den blir kvadratisk, fortsätt sedan med kaveln och kavla med lätta tag till en kvadrat på ca 25 cmx 45 cm, lika som när man bakar bullar.

Strö över den rivna osten och smula över fetaosten.

Strö över basilikan.

Rulla sedan degen mot dig till en rulle, se till att spänna den när du rullar så det blir en fast rulle.

Dra sedan ut den lite så den blir jämntjock.

Skär den sedan i lagom tjocka skivor och lägg dem på två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper.

De är lite kladdiga men det ska de vara.

Ringla lite olivolja över varje bulle och strö/ tryck dit lite pumpakärnor och flingsalt.

Lägg över en bakduk och låt stå framme i rumstemperatur ca 60 - 80 minuter.

Värm upp ugnen till 220 grader varmluft.

Sätt eventuellt en tom plåt längst ner i ugnen om du vill ha lite ånfunktion till bullarna som blir lite frasiga.

När temperaturen är uppe i 220 sätter du in plåten samtidigt slänger du en ett glas med varmt vatten på den tomma heta plåten längst ner och stänger kvickt ugnsluckan.

Sänk sedan temperaturen till 200 grader varmluft.

Grädda dem ca 10 minuter eller tills de ser klara ut

Låt svalna på galler UTAN bakduk.


Bakar du i storkök som jag och vill hinna få dem klara till luchsoppan, så kan man låta degen jäsa i kylen 60 minuter och sedan baka ut dem och täcka dem med dubbla bakdukar och låta plåtarna jäsa i kylen till nästa dag.

Tag fram dem direkt på morgonen och låt dem stå framme i rumstemperatur mint 60 minuter och grädda dem sedan lika som ovan. Har du ångfunktion på ugnen så är det lagom med en droppe ånga.
Jag bakar alltid på 2 liter degvätska som är lagom för min blandare och här nedan kommer receptet på den mängden som blir ca 90 st bullar.

2 l vatten
100 g jäst
1000 g durumvetemjöl
1500 g vetemjöl special
2 dl kallpressad rapsolja eller olivolja
35 g havssalt

Fyllning:

400 g riven ost
400 g smulad fetaost
60 g ( 2 dl) basilika

Lycka till och hoppas de blir lika poppis på eran förskola eller hos familjen.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning