Saffransrulltårta med choklad och apelsin


Här har jag bakat en julig rulltårta med smak av både saffran, apelsin och choklad.

Riktigt god och går utmärkt att frysa. Det är så praktiskt att ha i frysen och bara skiva upp den fryst om man vill spontanfika eller får oväntade gäster. 






Jag har fyllt den med italiensk smörkräm, apelsincurd och riktigt fin kvalitets choklad från Lindt.

Apelsincurd:

2 st ekologiska apelsiner
75 g strösocker
4 st äggulor
60 g smör

Tvätta apelsinerna och riv skalet.

Pressa ur saften från 1 st apelsin ca 1 dl.

Blanda allt i en värmetålig skål.

Sätt skålen över en kastrull med kokande/ sjudande vatten.

Vispa hela tiden tills den börjar tjockna och är slät och fin.

Häll den i en skål eller burk och kyl.

Kan göras flera dagar i förväg.

Kanderade apelsinskal:

1 st stor ekologisk apelsin
1 ½ dl vatten
3 msk socker + 2 msk att rulla runt dem i.

Tvätta apelsinen.

Skala bort skalet med en potatisskalare.

Skär bort det vita från skalet med en vass kniv.

Finstrimla det orangea skalet och skär det sedan i små tärningar 

Koka upp vattnet och sockret och sjud skalen i sockerlagen 15-20 minuter.

Sila av dem sedan om det finns vätska kvar.

Rulla runt dem i lite strösocker, bred ut dem och låt torka.

Kan göras flera dagar i förväg.



Rulltårta:
0,5 g ( 1 st kuvert) saffran gärna från Santa Maria
½ dl kokhett vatten
3 st medelstora rumsvarma ägg
1 ½ dl strösocker
2 dl (120 g) vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
½ sats italiensk smörkräm
½ sats apelsincurd
100 g mörk kvalitets choklad tex. Lindt Excellence Intense Orange

Sätt ugnen på 230 grader varmluft.

Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40 cm 

Stöt saffranet med 1 tsk socker och slå det heta vattnet över, låt svalna.

Vispa äggen med sockret på medelhastighet tills det blir vitt och pösigt ca 10 minuter.

Vispa ner vattnet med saffranet.

Blanda vetemjölet med bakpulvret och sikta ner i bunken med äggvispet.

Blanda med en slickepott. Blanda noggrant men inte onödigt mycket.

Bred ut smeten jämt över bakplåtspappret i långpannan.

Grädda ca 5 minuter.

Strö lite strösocker över kakan och stjälp upp den på ett bakplåtspapper, gärna på ett galler.

Dra försiktigt bort bakplåtspappret på kakan.

Lägg över en bakduk och låt svalna helt.

Italiensk smörkräm:

75 g äggvita
3 g citronsaft
175 g strösocker
88 g vatten
13 g glykos eller honung
250 g rumsvarmt smör

Blanda socker, vatten och glykos i en kastrull.

Koka till en temperatur på 121 grader utan att röra alltför mycket.

När temperaturen når 115 grader så börja vispa äggvitan och citronsaften till ett fast skum.

Häll den 121 gradiga sockerlagen sakta  i en fin stråle mellan bunkens kant och vispen under konstant vispning.

Fortsätt vispa tills marängen har svalnat.

Tillsätt smöret i små bitar under fortsatt vispning med ca 15 sekunder mellan varje smörklick.

Smält chokladen i vattenbad eller i micron och låt svalna till rumstemperatur.

Blanda ner hälften av apelsincurden (som bör vara rumstempererad) i smörkrämen och sedan den avsvalnade chokladen. Spar lite smält choklad som kan ringlas över den färdiga rulltårtan.

Bred smörkrämen över den kalla kakan, spar lite att spritsa uppepå tårtan.

Rulla den ihop den tight mot dig med hjälp att bakplåtspappret.

Lägg den med verket (skarven) nedåt.

Ringla lite smält choklad över tårtan

 Spritsa lite smörkräm uppepå och garnera med de kanderade apelsinskalen.



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning