Goda semlor med hemgjord mandelmassa


I år gjorde jag semlorna i miniformat. Det är inte så dumt om det är någon som tycker att en vanlig storlek är alldeles för mycket, och vill man ha mera så får man ta två. Jag gjorde några med mandelmassa och några mandelfria och använde mig av pumpafrön i stället. Minst lika gott tyckte vi alla som åt.








Semlor 28 st mini ( ca 30 g st)

2 ½ dl mjölk
40 g jäst
400 g vetemjöl special
1 dl strösocker
3 tsk nystötta kardemumma kärnor.
3/4 tsk salt
100 g rumstempererat smör

Värm mjölken till max 30 grader

Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser förutom saltet.

Knåda degen på låg till medelhastighet 15 minuter.

Tillsätt saltet och knåda 5 minuter till.

Täck över bunken och ställ in i kylen 60 minuter.

Stjälp upp degen på bakbordet, det kommer inte behövas något extra mjöl.

Knåda degen och dela degen i lika stora bitar. Ca 60 g styck för normalstora, ca 30 g för mini och 40 g för mittimellan.

Forma dem till runda och släta bullar.

Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, inte för tätt de ska jäsa till dubbel storlek.

Värm upp ugnen till ca 40 grader och spruta in rikligt med vatten med en blomspruta.

Ställ in plåtarna med bullarna med bakduk över. Stäng luckan och stäng av värmen.

Låt jäsa i den nu lite fuktiga ljumma värmen till dubbel storlek ca 60 minuter.

Tag ur bullarna ur ugnen och värm upp ugnen till 210 grader över och undervärme eller 190 grader varmluft.

Vispa upp ägg med några droppar vatten och några korn salt.

Pensla bullarna med äggvispet försiktigt med lätt hand.

Vill man ha äggfria semlor går det utmärkt att bara hoppa över äggpenslingen.

Grädda bullarna ca 8 minuter tills de är gyllenbruna.

Låt svalna på plåt eller helst på galler med bakduk över.

Mandelfri mandelmassa:

2 dl rostade pumpa eller solroskärnor
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemummakärnor
ca 1 - 2 msk kallt vatten

Rosta fröna i ugnen på 175 grader 10- 15 minuter. eller i torr stekpanna på medelvärme.

Håll koll så de inte bränns.
Tippa ner dem direkt efter ugnen i en skål med iskallt vatten. 
Låt dem ligga i vattnet tills det blir dags att mixa dem. 

Sila av vattnet och mixa dem med florsockret, vaniljsockret och nystött kardemumma i en matberedare.
Tillsätt vatten lite i taget så det blir en krämig spritsbar konsistens.

Mandelmassa:

2 00 g rostade mandlar
2 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk nystötta kardemummakärnor
ca 3 msk vatten

Rosta mandlarna i ugnen på 175 grader varmluft tills de fått lite färg 10-15 minuter.

Tippa ner mandlarna direkt från ugnen i en skål med iskallt vatten. Kan med fördel göras dagen innan. 
Låt mandlarna ligga kvar i vattnet tills det är dags att mixa dem. 

Sila bort vattnet. 

Mixa mandlar, florsocker, vaniljsocker och nystötta kardemumma kärnor till ett smul i en matberedare.

Man kan spara några av mandlarna och grovhacka och som sedan tillsätts i den mixade mandelmassan för lite textur.

Tillsätt lite vatten i taget  tills massan fått en krämig och spritsbar konsistens.

Skär eller klipp ur locken i djupa snitt från bullens topp så det blir en grop. Eller skär av toppen och gröp ur lite av brödet till en grop.
Fyll mandel eller pumpamassa i en spritspåse och spritsa ner generöst i gropen.

Vispa kall vispgrädde till mjuka toppar. Var försiktig så den inte blir för hårt vispad. Jag brukar vispa det allra sista med slickepotten för säkerhets skull.

Fyll en spritspåse med grädden och spritsa ovanpå massan.

Sätt på toppen på brödet och tryck till lite lätt.

Siikta över florsocker.

Ät och njut!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning