Kyckling med curry/mangocréme och rostade grönsaker






I samarbete med Santa Maria har jag gjort ett riktigt smarrigt recept med deras kryddblandning curry/mango

Sonen gav den 10 poäng av 10 så jag tycker att det är på sin plast att dela med mig av receptet till er alla som är här inne hos mig.

Edit ville gärna ha men hon fick annat gott.



Kyckling med curry/mangocréme och rostade grönsaker 5-6 port

1 st hel kyckling ca 1500 g alt. kycklingfilé /kycklinglårfilé 500-600 g

Marinad:

2 msk  krydda curry/mango från Santa Maria
2 msk ljus soja
½ dl rapsolja
3/4 tsk salt

Stycka kycklingen, dela på låren och spara skrovet att koka fond på till en annan gång.

Lägg kycklingdelarna eller filéerna i en stor bunke och slå på marinaden. Massera in alla delarna ordentligt och låt stå och marinera minst 30 minuter, gärna längre.

Curry/mangocréme:

225 g fryst mango
3 tsk citronsaft (ca ½ citron)
2 tsk krydda curry/mango från Santa Maria
300 g (3 dl) créme fraiché
1 tsk honung
salt

Tina mangon.

Mixa mangon slät  tillsammans med citronsaften.

Tillsätt créme fraichén, mango/currykryddan och honungen och rör ihop.

Smaka av med salt

Ställ kallt.

Rostade grönsaker:

ca 500 g ( 1 st stor) sötpotatis
1 st stor morot
 500 g (ca ½ blomkålshuvud)
ca 100 g repad grönkål
2 st rödlök
125 g ( en knippe) salladslök
1-2 st röd paprika
2 st vitlök solo
1 dl rapsolja eller olivolja eller blandat.
1-1 ½ tsk salt

Skölj alla grönsaker och skala sötpotatisen.

Sila bort allt vatten och torka torrt med hushållspapper.

Skär potatis och morot och blomkål i ungefär lika stora bitar. Skär och använd även blomkålsblasten och stocken.

Klyfta rödlöken i stora bitar.

Strimla salladslöken.

Skär paprika i stora bitar.

Repa grönkålen från stammen (stammen kan kokas fond på)

 Riv vitlökarna och blanda med oljan och 1-1 ½  tsk salt

Lägg alla grönsaker i en djup långpanna.

Häll på vitlöksoljan och massera in i grönsakerna.

Värm upp ugnen till 180 grader varmluft eller 200 grader med över och undervärme.

Jag kör på varmluft så kan man köra både grönsaker och kyckling samtidigt.

Grönsakerna tar något längre tid ca 35-40

Lägg kycklingen på en smord stor ugnsfast form eller plåt.

Häll på marinaden som eventuellt är kvar i bunken.

Ställ in kycklingen och grönsakerna i ugnen.

Baka tills kycklingens innertemperatur är filén 72 grader och låren 82 grader intill benet. Det tar ca 20-30 minuter.

När kycklingen är klar kan man höja värmen till 225 grader tills grönsakerna är klara 
Känn med en sticka när rotsakerna är klara, de ska vara mjuka med en liten kärna kvar. Rör om i grönsakerna en gång under tiden.

Låt kycklingen vila i formen tills grönsakerna är färdiga.

Skär upp kycklingfiléerna i fina skivor.

Lägg upp kycklingen på ett fat och slå stekskyn som bildats i formen över kycklingen.

Finhacka färsk persilja och strö över.

Lägg upp grönsakerna på ett stort fat, har man ett riktigt stort kan man lägga kyckling och grönsakerna på samma.

Servera med den kalla curry och mangosåsen.




Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning