Mandelfri semmelkaka




Jag bjöd mina arbetskollegor på en kaka på alla hjärtans dag i går.

En saftig sockerkaka med smak av semla. Jag har fyllt den med en massa gjord på pumpafrön istället för mandel och det blev hur gott som helst.

Längst ner i inlägget får du lite bra tips för bästa resultat. Läs det först.

Semmelkaka :

4 st medelstora ägg (rumsvarma)
3 dl strösocker
3 dl (180 g ) vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk mald kardemumma eller helst nystötta kardemummakärnor
1 dl kokhett vatten

Fyllning 1.

1 dl mjölk
125 g smör
4 msk vaniljsocker

Fyllning 2.
4 dl rostade pumpakärnor
4 dl florsocker
en skvätt vatten

+ 2 dl vispad grädde


Garnering:

2 dl vispad grädde
ev. lite frystorkade hallon
Florsocker att pudra övet


Gör så här:

Värm upp ugnen till 200 grader över och undervärme.

Smörj och mjöla en springform ca 22 cm i diameter, eller klä formen med bakplåtspapper så här.

Vispa äggen med strösockret på medelhastighet ca 10 minuter så det blir vitt och fluffigt.

Blanda mjölet med vaniljsockret, kardemumman och bakpulvret ordentligt i en bunke, använd en visp att blanda med.

Sikta ner mjölblandningen i äggvispet och blanda med en slickepott, blanda ordentligt med stora tag, men rör inte onödigt mycket.

Tillsätt det heta vattnen och blanda ner med slickepotten på samma sätt.

Häll smeten i formen och ställ in i ugnen på nedersta falsen.

Sänk värmen direkt till 175 grader.

Grädda 20-30 minuter.

Känn med en sticka efter 20 minuter, är stickan torr är kakan färdig, annars grädda lite till.

Låt kakan svalna ca 10 minuter i formen, stjälp sedan försiktig upp den på ett bakplåtspapper med ovansida ner och lägg över en bakduk.

Låt kakan svalna helt, gärna på ett galler. 

Ps. Låt ugnen vara på för att rosta dina pumpafrön

Fyllning 1.

Värm upp mjölken i en kastrull på spisen.

Tag bort från värmen och tillsätt smöret som får smälta i den heta mjölken.

Vispa ner vaniljsockret.


Fyllning 2. ( pumpamassa)

Lägg pumpafrön på en plåt med bakplåtspapper.

Rosta dem på 175 grader ugnsvärme tills de börjar få lite färg och man hör att det knäpper lite i dem. Passa dem noga så de inte bränns.

Låt svalna.

Mixa frön och florsocker och tillsätt 1 tsk vatten i taget tills massan får en krämig konsistens. Den ska inte vara för fast, den ska sedan kunnas bredas ut på kakan.

Vispa 4 dl  grädde till mjuka toppar. Var noga med att inte vispa för mycket.

Dela kakan diagonalt i två delar.

Fördela mjölk och smörblandningen jämt över snittytorna. OBS. hit kan kakan göras med fördel dagen före, plasta in ordentligt och förvara i kylen.

Lägg den understa delen på ett serveringsfat eller tårtunderlägg.

Bred pumpamassan över den understa delen.

Spritsa eller bred på hälften av grädden.

Lägg försiktigt på överdelen på kakan.

Spritsa grädden som du vill på toppen.

Sikta florsocker över kakan och eventuellt lite frystorkade hallon för fin färg.






Tips.

Lägg fram äggen i rumstemperatur i god tid, gärna dagen innan du ska baka.

Vispa inte ägg och socker på högsta hastighet om du använder maskin, vispa på medelhastighet och länge, typ 10 minuter.

Blanda det torra ordentligt, använd ballonvisp eller spiralvisp.

Viktigt att sikta ner det torra i äggvispet och att inte vispa utan blanda med en slickepott så att smeten förblir luftig.

Värm upp ugnen lite högre än kakan ska gräddas i och sänk till rätt temperatur direkt när du satt in kakan eftersom du släpper ut en del värme när du öppnar ugnsluckan.

Öppna aldrig ugsluckan de första 20 minutrarna med risk att kakan sjunker ihop.

Stäng alltid ugnsluckan försiktigt när du har en sockerkaka i ugnen så att inte kakan sjunker ihop.

Vispa inte grädden för hårt, det går fort på slutet så jag brukar vispa det sista med slickepotten för att inte riskera detta. Tänk också på att om du använder spritpåse så arbetar du ytterligare med grädden när du fyller pritspåsen.

Lycka till!




Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning