Focaccia med surdeg

Focaccia bakat med surdeg blir så himla gott och här har jag gjort recept på ett bröd lagom för en långpanna. Vill man så kan man dekorera det med olika grönsaker och örter. Jag brukar släppa loss fantasin och det är den roligaste delen av bakningen. 

Låt dig inte avskräckas av alla moment och den långa jäsningstiden, det gäller bara att planera in när man vill servera brödet och ha lite framförhållning till det, resten är inte så svårt, jag lovar och svär.

Tips på hur du startar och matar din surdeg finner du HÄR.

Vill man imponera på sina gäster eller ta med sig på ett knytkalas tex. så är det här brödet perfekt.




Det här behöver du:

1 st stort bröd. 

200 g aktiv (matad och bubblig) surdeg 
5 dl ljummet vatten ca 35 grader
ca 11 dl (650 g ) vetemjöl special
1 msk honung
0,75 dl olivolja
10 g havssalt

Dekoration:

Flingsalt 
Olivolja 
Exempel :  salladslök, cocktailtomater, rosmarin, rödlök, oliver, champinjoner. 

Gör så här:
Dag 1.  Blanda surdegen med vattnet honungen och vetemjölet i degbunken.

Arbeta degen på medelhastighet  ca 10 minuter i assistenten eller längre om du blandar för hand.

Blanda ner olivoljan och saltet och arbeta degen 5 minuter till.

Nu ska degen ligga övertäckt i rumstemperatur några timmar så den kommer igång och  jäsa. Antingen får den ligga kvar övertäckt i bunken eller så smörjer du en plastback med olivolja , häller i degen och sätter på ett lock ( bästa valet )

Vik degen några gånger under tiden Dvs. ta tag i degens kanter , dra ut och vik in mot mitten. blöt händerna innan så fastnar inte degen på händerna.

När degen kommit i gång att jäsa, ( syns tydligt om du har en genomskinlig plastback ) och du har vikt degen några gånger så ställer du in backen med locket på i kylen till nästa dag.

Dag 2. Tag fram din ugnsplåt med lite högre kanter eller liknande.

Lägg ett bakplåtspapper i botten och ringla/ smörj med olivolja.

Häll ner degen i formen och tryck ut i formen med fingrarna.

Plasta ordentligt och stramt så inte plasten fastnar i degen. Jag brukar fästa plasten under plåten med lite frystejp.

Nu ställer du in plåten i kylen till nästa dag.

Dag 3. Ställ fram plåten/formen i rumstemperatur ca 2 timmar.

Sätt ugnen på 240 grader varmluft

Ringla olivolja över degen.

Blöt fingrarna med vatten eller smörj den med olivolja och tryck försiktigt små hål i degen. det kommer nu att bubbla upp små bubblor som blir härligt i brödet sedan, så var rädd om bubblorna.

Nu är det fritt fram att dekorera, antingen är du generös med dekoreringen eller så nöjer du dig med lite färsk rosmarin tex.

Strö flingsalt över hela härligheten.

Sätt in plåten i ugnen och vrid ner temperaturen till 200 grader varmluft.

Grädda brödet ca 25 minuter eller tills det ser färdigt ut, brödets innetemperatur bör vara 96-98 grader.

Lyft ur brödet från formen och låt svalna utan bakduk på ett galler.

Brödet är sprödast och godast samma dag.


Lycka till!

























Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur jag klär en bakform

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning