Baby shower cake

En tårta till en mamma som väntar en liten pojke. Den här tårtan är bakad på en sockerkaksbotten smaksatt med citron.

Fylld med jordgubbsmousse och chokladmousse. Under chokladmoussen ligger ett lager lemomcurd och under jordgubbsmoussen ett tunt lager jordgubbssylt. Tårtan spacklades med creme cheesefrosting smaksatt med citron. På kanten blåfärgad drips, en marängkrans och små söta Converse skor gjorda i sockerpasta.




Hur jag gör marängkransen och converseskorna har jag länkat till längst ner i inlägget.

Gör mousserna och lemoncurden gör dagen innan tårta ska fyllas.

Klä en springform ca 24 cm i diameter med bakplåtspapper så HÄR.


Tårtbotten:

Värm upp ugnen till 200 grader över och undervärme.

Ställ 3 st lika stora glas bredvid varandra.

Knäck 5 st rumstempererade ägg i det ena glaset.

Fyll upp strösocker i det andra glaset i samma nivå som äggen.

Fyll sedan det tredje glaset med vetemjöl och en tredjedel potatismjöl i samma nivå som de andra. 

Vispa socker och ägg på medelhastighet i 10 minuter så det blir riktigt vitt och fluffigt.

Blanda ner 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker i mjöl och potatismjölet, blanda riktigt ordentligt.

Tvätta en ekologisk citron och riv skalet fint som tillsätts i äggfluffet samt 1 msk rapsolja.

Sikta ner mjölblandingen och rör om med en slickepott, inte vispa alltså.

Blanda ordentligt med inte överdrivet.

Häll ner smeten i formen och sätt in i ugnen på nedersta falsen.

Sänk värmen till 175 grader över och undervärme.

Sikta ner mjölblandningen i äggfluffet 

Grädda ca 40 minuter känn med en sticka , är stickan torr är tårtbotten klar.

Låt tårtotten stå kvar i formen ca 10 minuter och spänn sedan av kanten och dra bort bakplåtspappret.

Lägg över en bakhandduk och låt kallna.

Det går bra att fysa den och ta fram när det är dags. Jag brukar dela den och lägga bakplåtpapper imellan och sedan frysa. Vissa tycker det är lättera att dela den när den är halvfrusen. Den ska delas i tre bottnar hur som helst.

Jordgubbsmousse:

3 dl vispgrädde 40 %
3 1/2 gelatinblad
1/2 - 1 dl socker
350 g jordgubbar ( frysta går bra )

Börja med att lägga gelatinbladen i rikligt med kallt vatten minst 5 minuter.

Mät upp socker och jordgubbar och lägg i en kastrull.

Koka dem på medelvärme tills de blir mjuka och lite mosiga .

Mixa till en slät puré.

Krama ur gelatinbladen och rör ner i den varma jordgubbspurén.

Låt svalna / kallna i rumsteperatur, eventuellt kan mansätta kastrullen i en bunke med kallt vatten en stund.

Vispa grädden, hellre lite för lös än för hård.

Häll ner lite av grädden i den nu svala purén och blanda, blanda sedan ihop resten till en jämn smet. Vill man ha moussen sötare kan man tillsätta florsocker som smälter fint i moussen.

Plasta och sätt in i kylen till nästa dag.


Chokladmousse:

200 g mörk choklad
2 st äggulor
2 1/2 dl vispgrädde 40 %


Värm upp lite vatten i en kastrull på spisen.

Hacka chokladen och lägg i en värme tålig skål som passar på kastrullen ( vattenbad) helst rostfri.

Stäng av värmen och låt chokladen smälta, rör om lite hela tiden.

När all choklad är smält så vispa ner äggulorna ett i taget, blanda snabbt och ordentligt.

Vispa grädden till mjuka toppar och blanda ihop med chokladen.

Plasta och ställ in i kylen i väntan på att tårtan ska fyllas.


Lemoncurd:

1 dl pressad citronsaft ca 1 - 2 st ekologiska citroner
2 tsk citronzest
75 g strösocker
4 st äggulor
60 g smör

Blanda ihop allt i en värmetålig skål.

Sätt skålen över en kastrull med kokande vatten ( småkokande)

Vispa hela tiden tills curden börjar tjockna och är slät och fin.

Häll över curden i en skål/ burk.

Plasta och förvara i kylen.

Håller minst 1 vecka i kylen.


Montera ihop tårtan så HÄR.

Cream cheesefrosting:

100 g rumstempereat mjukt smör
2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
125 g phildelphiaost
zest från 1 st ekologisk citron

Vispa smöret med elvisp minst 5 minuter.

Tillsätt florsockret lite i taget under fortsatt vispning.

Tillsätt philadelpiaosten och det rivna citronskalet och vispa till en krämig frosting.

När tårtan är färdigmonterad spacklas den med frostingen.

Drops:

Smält blå Candy Melts i ett vattenbad och häll sedan i en liten mängd vispgrädde.

Låt svalna och häll sedann i en flaska med pip för att sedan droppa runt kanten på tårtan.


Marängkrans :

Sätt ugnen på 70-80 grader varmluft

150 g äggvita
150 g socker
150 g siktat florsocker
1 1/2 tsk citronsaft
Pastafärger

Vispa äggvitor och citronsaften till ett fast skum.

Tillsätt hälften av strösockret lite i taget och vispa 2 minuter.

Tillsätt resten av strösockret lite i taget och vispa 3 minuter till.

Sikta ner florsockret i äggvitan och blanda försiktigt ihop med en slickepott.

Fördela marängen i så många skålar som du ska ha färger.

Färga marängen och lägg i spritspåsar med tyll. 

De tyllar jag har till rosorna heter wilton 1 M. 

Tag formen du bakade i och rita efter den på ett bakplåtspapper så får du rätt storlek.

Lägg bakplåtspappret på en bakplåt och klistra fast det med lite maräng i varje hörn.

Spritsa efter linjen så du får en krans, spritsa sprecis som du vill det blir fint när det är klart, jag lovar och svär.

Sätt plåten i ugnen och grädda minst 2 timmar, den ska vara genomtorr. Låt den sedan stå kvar i ugnen på eftervärmen.

Hur jag gör Converse i sockerpasta ser du HÄR.










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning