Mango och passionmoussetårta med rostad kokosmarängbotten med salt kola.

 Den här tårtan bakade jag till min bästa vän Stina på hennes födelsedag.

Hon får en en tårta varje år som födelsedagspresent och i år blev det en mango och passionfruktmousse på en rostad kokosmarängbotten med salt kola samt en passionfruktcurd dold i mitten.

 Uppe på tårtan är det passionfruktpannacotta gjutna i silikonformar och färska hallon. På kanten runt har jag dekorerat med färska röda vinbär och blad från min äldsta sons trädgård.






Marängbotten:

1 dl äggvita

100 g socker

1 msk potatismjöl

100 g riven och rostad kokos

Saltkola:

200 g kondenserad mjölk

40 g farinsocker

40 g smör

1/2 tsk salt


Sätt ugnen på 175 grader över och undervärme.

Rosta kokosen i en torr stekpanna på medelvärme tills den har fin gyllene färg, rör om hela tiden, låt svalna. 


Klä en springform 22 cm i diameter med bakplåtspapper i botten. Smörj kanterna och bröa med lite kokosflingor.

Vispa äggvitorna till hårt skum, tillsätt sockret lite i taget och vispa till en glansig maräng.

Sikta i mjölet och vänd ner kokosflingorna i marängen.

Bred ut hälften av marängen i formen och grädda ca 15 minuter.

Gör under tiden kolasåsen.

Låt alla ingredienser koka upp i en kastrull.

Låt sjuda några minuter tills det tjocknar och blir gyllenbrunt
Rör hela tiden så det inte bränns i botten.

Tag ut formen från ugnen och bred ut saltkolan på marängen.

Bred sedan på resten av marängen på saltkolan och grädda ca 18 minuter till.

Låt svalna helt

Plasta och frys


Passionfrukt curd:

100 g passionfruktjuice/ fruktkött ( finns färdig i frysdisken)

75 g strösocker ( knappt 1 dl)

4 st äggulor

60 g smör




Blanda alla ingredienserna i en värmetålig skål.

Sätt skålen över en kastrull med kokande vatten ( vattenbad)

Vispa till en fin, slät och krämig konsistens.

Tag bort från värmen och lägg över curden i en silikonform i samma storlek som marängbottnen.

Plasta och frys.

Mango och passionfruktmousse:

3 dl grädde 40 %
2 dl turkisk yoghurt
1 dl passionfrutjuice/ fruktkött  ( finns färdig  i frysdisken)
3 dl mangopuré ( finns fryst mango i frysdisken)
2 dl strösocker
4 st gelatinblad

Börja med att lägga gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 5 minuter.

Tina mangon och mixa den slät.

Sila bort kärnorna från passionfrukten om de finns kvar. Det ska bli 1 dl juice.

Värm passionfruktjuicen med sockret så att sockret smälter.

Tag bort från värmen.

Krama ur vattnet från gelatinbladen och smält  ner i den varma passionfruktjuicen, rör ordentligt och blanda ihop med mangopurén.

Låt svalna/ kallna

Vispa grädden lätt, hellre för lös än för hård.

Vispa ner turkisk yoghurt i grädden.

Blanda lite av grädden/ yoghurten  med mango/passionfrukten.

Blanda sedan ihop allt.

Montera:

Klä en springform ca 23-24 cm i diameter ( så att formen är något större än tårtbottnen) med plast.

Sätt gärna tårtplast längst med kanten för snyggaste kanterna.

Tag fram tårtbottnen ur frysen och lägg mitt i tårtformen.

Tag fram den frysta passionfrutcurden och lägg uppepå bottnen.

Häll nu mango/passionfruktmoussen över botten och curden.

Slå den lite mot bänken så att eventuella luftbubblor försvinner .

Plasta ordentligt och ställ helt plant i frysen.

Passionfrukt pannacotta till dekoren:

1 dl grädde 40%
1 dl passionfruktjuice ( utan kärnor)
1/2 dl strösocker
1 1/2 blad gelatin

Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, minst 5 minuter.

Värm grädde, socker och passionfruktjuicen till kokpunkten i en kastrull. 

Krama ur gelatinbladen och smält i den varma grädden, rör om ordentligt.

Låt svalna en stund och häll sedan i dina silikonformar som du vill ha som dekoration på tårtan.

Lägg dem på bricka eller liknade, plasta och ställ plant i frysen.

Tag fram tårtan dagen innan den ska serveras .

Ställ den på en tårtbricka eller fat.

Tryck ur pannacottan ur silikonformarna när de är frysta och dekorera på tårtan direkt. 

Låt tårtan tina i kylskåpet som den är.

Lägg inte på plast eller kupa då det lätt blir kondens och den blir fuktig.












Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning