Chokladkaka med hallon och en touch av lakrits


Jag bakade en riktigt god chokladkaka med hallon både i kakan och toppad med. På toppen även chokladkräm med en touch av lakrits. Den här bakade jag och bjöd på när min syster med familj kom till Falun på besök.





Sedan var det planeringsdag på förskolan förra veckan och då bakade jag den igen till alla mina arbetskollegor och den blev mycket uppskattad även där.





Den är väldigt enkel att baka och  blir så fin med spritsad choklad och färska hallon.

 Det går bra att göra den helt klar dagen innan och förvaras i kylen, Tag fram den minst 45 minuter innan den ska serveras så den hinner mjukna något.


1 st springform ca 22-24 cm i diameter.


Kakan:

150 g (2 dl) farinsocker

150 g ( 2 1/2 dl ) vetemjöl

24 g (4 msk) kakao

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

½ tsk havssalt

3 st ägg

175 g smält smör

70 g smält mörk choklad

50 g (0,75 dl) hallon, frysta eller färska.


Chokladtopping:


150 g smält mörk choklad

150 g mjukt rumstempererat smör

90 g (1 ½ dl) florsocker

1 tsk lakritspulver


Dekoration:

ca 130 g färska hallon


Värm ugnen till 160 grader varmluft.


Smörj en springform och mjöla med kakao eller klä formen med bakplåtspapper typ så här.


Smält smöret.


Smält chokladen i ett vattenbad ( Ställ en metallbunke över en kastrull med hett vatten) eller i micron ( några sekunder i taget och rör om flera gånger under tiden)


Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en bunke, jag brukar blanda med en ballongvisp.


Vispa i smöret och äggen och den smälta chokladen i det torra, blanda ordentligt men inte onödigt mycket.

Häll smeten i formen och tryck ner hallonen jämnt fördelat i smeten.


Grädda ca 20-25 minuter. Känn med en sticka om den är klar, stickan kan vara något kladdig.


Låt kakan svalna på ett galler.


Smält chokladen till toppingen.


Vispa det rumstempererade smöret med florsockret till en fluffig kräm.


Tillsätt den smälta chokladen och lakritspulvret och vispa till en fin tjock kräm.


Lägg i spritspåse med valfri tyll.


Är krämen lite för lös så lägg den en stund i kylen.


Spritsa på krämen på den kalla kakan och sätt dit de färska hallonen.


Vill man ha lite gröna blad så passar det bra med citronmeliss.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning