Chokladkaka med hallon och en touch av lakrits
Den är väldigt enkel att baka och blir så fin med spritsad choklad och färska hallon.
Det går bra att göra den helt klar dagen innan och förvaras i kylen, Tag fram den minst 45 minuter innan den ska serveras så den hinner mjukna något.
1 st springform ca 22-24 cm i diameter.
Kakan:
150 g (2 dl) farinsocker
150 g ( 2 1/2 dl ) vetemjöl
24 g (4 msk) kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk havssalt
3 st ägg
175 g smält smör
70 g smält mörk choklad
50 g (0,75 dl) hallon, frysta eller färska.
Chokladtopping:
150 g smält mörk choklad
150 g mjukt rumstempererat smör
90 g (1 ½ dl) florsocker
1 tsk lakritspulver
Dekoration:
ca 130 g färska hallon
Värm ugnen till 160 grader varmluft.
Smörj en springform och mjöla med kakao eller klä formen med bakplåtspapper typ så här.
Smält smöret.
Smält chokladen i ett vattenbad ( Ställ en metallbunke över en kastrull med hett vatten) eller i micron ( några sekunder i taget och rör om flera gånger under tiden)
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en bunke, jag brukar blanda med en ballongvisp.
Vispa i smöret och äggen och den smälta chokladen i det torra, blanda ordentligt men inte onödigt mycket.
Häll smeten i formen och tryck ner hallonen jämnt fördelat i smeten.
Grädda ca 20-25 minuter. Känn med en sticka om den är klar, stickan kan vara något kladdig.
Låt kakan svalna på ett galler.
Smält chokladen till toppingen.
Vispa det rumstempererade smöret med florsockret till en fluffig kräm.
Tillsätt den smälta chokladen och lakritspulvret och vispa till en fin tjock kräm.
Lägg i spritspåse med valfri tyll.
Är krämen lite för lös så lägg den en stund i kylen.
Spritsa på krämen på den kalla kakan och sätt dit de färska hallonen.
Vill man ha lite gröna blad så passar det bra med citronmeliss.
Kommentarer