Morotsbröd på surdeg

Här kommer ett gott och saftigt surdegs recept där jag återanvänder havregrynsgröt och riven morot som blivit över. Både gröt och morot gör brödet saftigt så det rekommenderas starkt.



Hur jag formar mitt bröd.


Surdegsbröd med morot

6 st bröd


400 g aktiv surdeg

1, 3 l ljummet vatten

700 g kokt havregrynsgröt

2500 g vetemjöl special

40 g (4 msk) havssalt

Ca 260 g finriven morot eller det du vill bli av med.


Blanda surdeg, vatten, gröt och ⅔ delar av mjölet. 


Arbeta degen i maskin på medelhastighet. 

Tillsätt resten av mjölet lite i sänder. 

Arbeta degen 10 minuter. 


Tillsätt saltet och morötterna och arbeta degen 5 minuter till. 


Häll upp degen i oljad plastback med lock eller liknande. 


Låt degen komma i gång att jäsa ca 1-2 timmar. 


Vik degen några gånger under tiden genom att dra ytterkanten in mot mitten flera gånger. Blöt händerna så går det lättare. 


Sätt på locket och ställ in i kylen till nästa dag. 


Stjälp upp degen på lätt mjölad bänk. 


Dela degen i 6 delar utan att knåda. 


Rundriv degen genom att dra ut ytterkanterna in mot mitten flera gånger till en rund och spänd bulle


Så här gör jag (klicka här)


Mjöla ovansidan och lägg i ordentligt mjölad jäskorg, gärna med en bakduk i botten för att minimera att degen fastnar i korgen


Täck över ordentligt och ställ in i kylen till nästa dag. 


Värm upp ugnen till 250 grader varmluft, gärna med  20-40 % ånga. Har du ingen ångfunktion så sätt en tom plåt längst ner i ugnen som du  slänger in ett glas vatten på direkt efter att brödet satts in, stäng då snabbt ugnsluckan så ångan blir kvar i ugnen. 


Grädda bröden 10 minuter och vrid därefter ner temperaturen till 180 g Rationalugn och 220 grader vanlig hemma ugn med varmluft. 


( Alla ugnar är olika och temperaturerna efter din ugn) 


Grädda sedan bröden ca 25 - 30 minuer tills brödets innertemperatur är mellan 96 - 98 grader. 


Ta ut bröden och låt kallna på galler utan bakduk. 

Vänta minst 45 minuter innan brödet skärs upp. 


Förvara utan plastpåse för att bevara det frasigt., papperspåse fungerar bra. 

Ska det sparas till nästa dag eller frysas bör det läggas i plastpåse


Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning