Nattjästa bröd med äpple och rostade frön

 


Saftiga och goda bullar med rostade frön som jag bakade till barnens mellanmål  på min förskola. 

Receptet går bra att dela för dig som bakar hemma. 



Ca 60-72 bullar


2 l kallt vatten

100 g jäst

600 g rågmjöl

Ca 2 kg vetemjöl special

1 dl rapsolja

40 g havssalt

500 g rivet äpple

250 g rostade solrosfrön/ pumpakärnor + frön att toppa bullarna med ( de behöver inte rostas)


Lägg fröna på en plåt och rosta i ugnen 160 grader varmluft 

Rosta dem gyllenbruna, passa dem noga så de inte bränns.

Häll ner fröna direkt från ugnen i iskallt vatten.


Rör ut jästen i vattnet .


Tillsätt rågmjöl och hälften av vetemjölet och arbeta degen på medelhastighet i assistenten.


Tillsätt resten av vetemjölet lite i sänder samt rapsoljan.


Arbeta degen på medelhastighet i 10 minuter.


Sila bort vattnet från de rostade fröna.


Tillsätt saltet, rivet äpple, fröna och arbeta degen 5 minuter till.


Häll degen i en inoljad plastback med lock eller liknande.


Ställ in i kylen till nästa dag.


Stjälp upp degen på lätt mjölad bänk.


Dela degen i 6 st bitar.


Rundriv brödet genom att dra ut ytterkanterna in mot degens mitt flera  gånger tills det blir en rund spänd bulle, låt dem ligga och spänna av på bänken 10 minuter.


Lägg bakplåtspapper på bakplåtar.




Dela varje bulle i ca 10-12 bitar  och forma till runda bullar, doppa dem i lite vatten och sedan i frön och lägg på plåtarna med bakduk över.


Låt bullarna jäsa till nästan dubbel storlek i rumstemperatur, ca 1-2 timmar.


Värm upp ugnen till 210 grader varmluft  20 % ånga ( Rationalugn) 230 grader varmluft  för vanlig hemmaugn.


Har du ingen ånga på din ugn så sätt in en tom plåt längst ner i ugnen som ska fungera som ångfunktion vid gräddningen.


Sätt in bröden och vid vanlig hemmaugn slänger du in ett glas varmt vatten på den heta tomma plåten längst ner, stäng sedan snabbt ugnsluckan.


Vrid sedan ner värmen till 200 grader (Rational) och 220 grader hemmaugn.


Grädda bröden tills de har fin färg ca 10-14 minuter.


Låt svalna på galler.


Vill man ha frasigt yttre får de svalna utan bakduk


Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Morsans falska wienerbröd

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning