Smörgåstårta med kalkonröra
Smörgåstårta är så himla gott och perfekt att kunna göra klart dagen innan gästerna kommer.
Den här smörgåstårtan är fylld med rökt kalkon, syrliga äpplen, söta vindruvor och krämig färskost bland annat.
Vill man inte baka sin egen tårtbotten så går det narurligtvis bra att köpa färdigt bröd istället, och vill man byta ut kalkonen till skinka så går det alldeles utmärkt.
Den här tårta räcker till ca 15 bitar.
Här ovan har jag fyllt den med rökt skinka och gjort den som en blombukett.
Smörgåstårtbotten:
Fördeg.
450 g vatten
10 g jäst
450 g vetemjöl special
50 g honung
Blanda alla ingredienser till en smet i en bunke.
Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur 2 timmar eller i kylen under natten.
Steg 2.
Fördegen
30 g jäst
1 äggula
275 g vetemjöl special
45 g rapsolja
15 g havssalt
Blanda fördegen med jästen, äggulan och vetemjölet, spar lite av vetemjölet till utbaket.
Arbeta degen i assistenten på medelhastighet i 10 minuter.
Tillsätt rapsoljan och saltet och arbeta degen 5 minuter till.
Låt degen vila i bunken 20 minuter i rumstemperatur.
Stjälp upp degen på lätt mjölad bänk.
Knåda degen genom att dra upp ytterkanterna in mot mitten flera gånger och vänd sedan runt den till en spänd bulle.
Smörj en tårtring och ställ på en plåt med bakplåtspapper.
Har du ingen tårtring (som har höga kanter) så använd 2 st smorda springformar som är 24 cm i diameter och forma 2 st bullar istället.
Låt jäsa övertäckta övertäckta med bakduk i rumstemperatur 1 ½ timme eller i kylen till nästa dag.
Sätt ugnen på 230 grader varmluft.
Sätt in plåten i ugnen och sänk temperaturen till 170 grader varmluft.
Grädda tills brödet har en innertemperatur på 96-98 grader.
Låt bröden svalna något och spänn bort tårtringen eller lyft ur dem ur formarna.
Låt bröden sedan svalna helt på galler övertäckta med bakduk.
Det går bra att frysa bröden i förväg om man inte ska göra sin smörgåstårta direkt. Plasta då in dem ordentligt innan.
Ostkräm:
600 g Philadelphia ost
500 g créme fraiche
salt
peppar
Vispa färskost och créme fraiche riktigt tjock och fast med elvisp.
Smaka av med salt och peppar.
Kalkon/ skinkröra:
¾ av ostcrémen ( Den andra ¼ ska tårtan spacklas med)
500 g rökt kalkon eller skinka
2 st syrliga äpplen typ Granny smith
200 g vindruvor
160 g salladslök
260 g pickles i avrunnen vikt ( finns färdig på burk)
Dekorationer:
Tex. Tunna skivor av kalkon/skinka
Vindruvor
Cocktailtomater
Fina salladsblad
Ärtskott
Skölj frukt och grönsaker.
Strimla eller tärna fint den rökta kalkonen/ skinkan, äpple, druvor och salladslök.
Låt picklesen rinna av ordentligt och finhacka även den.
Blanda med ostcrémen.
Dela bröd ( se till att du har en riktigt bra brödkniv) så du får 4 st skivor, den sista skivan på toppen går inte åt utan får användas till annat tex. krutonger eller ströbröd.
Kantskär brödet.
Lägg understa brödskivan på ett stadigt tårtunderlägg eller på det fatet som tårtan ska serveras på.
Lägg ⅓ av fyllningen jämnt fördelat på brödet och lägg på nästa bröd och pressa ner brödet lite försiktigt.
Gör lika på resterande fyllning och bröd.
Spackla sedan tårtan med 1/ 4 ostcrémen som finns kvar.
Fyllningen av tårtan görs med fördel dagen innan tårtan ska serveras och dekorationen helst samma dag om det går.
Dekorationen av tårtan kan göras på många olika sätt och det är bara fantasin som sätter gränser
Lycka till!
Kommentarer
Det kan du absolut göra. Det blir väldigt gott med lite lök tycker jag så välj någon annan sort som purjolök eller gräslök, men går att utesluta helt också. Pickles är en riktig smakhöjare här men prova med något annat, det kommer bli gott hur dom helst.
Lycka till!
Vad är pickles?