Vaniljglass med brynt smör, choklad och chocolate chip cookies


En riktigt god glass med knapriga kakor och krispig choklad. Det blev verkligen en smakexplosion i munnen. Den ganska söta glassen skulle passa ypperligt med färska hallon eller andra syrliga bär 








3-4 st chocolate chip cookies ( kakreceptet finns i slutet på inlägget )

100 g smör

5 dl grädde

397 g (1 burk ) kondenserad mjölk 

70 g mörka chokladknappar

1 tsk vaniljpulver



Börja med att smälta smöret på medelvärme tills det slutar skumma.


Låt det sedan bli gyllenbrunt och rör samtidigt i botten och bryn det tills det börjar dofta lite nötigt.


Häll upp i en bunke och låt svalna utan att stelna.


Lägg chokladen i en värmetålig bunke som ställs över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad ) Smält chokladen och låt den sedan svalna utan att stelna.



Vispa grädden till mjuka toppar.


Vispa ner den kondenserade mjölken och vaniljpulvret.


Vispa ner det brynta smöret.


Klä en bakform med bakplåtspapper eller använd en silikonform.


Häll ⅓ av smeten i formen.


Bryt sönder en kaka och fördela jämt över ytan.


Ringla över  lite av chokladen.


Häll på ⅓ av smeten och upprepa proceduren.


Avsluta med den sista ⅓ smet och ringla över smält choklad, rör om ytan med en gaffel för att få en fin marmorerad yta.


Plasta in ordentligt och ställ in i frysen till nästa dag.


Tag fram formen och lyft upp glassen.


Skär i skivor eller servera den som den är.



Passar utmärkt med färska hallon eller andra syrliga bär till




Cocolate chip cookies:


200 g rumsvarmt mjukt smör

1/2 dl strösocker

2 dl rårörsocker

1 ägg

270 g  ( 4 1/2 dl ) vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

200 g mörka choladknappar


Vispa smöret,  strösockret och rårörsockret väl med elvispen.


Vispa ner ägget.


Blanda vetemjölet, bikarbonaten, saltet och vaniljsockret ordentligt i en annan bunke.


Tillsätt mjölblandingen och arbeta ihop till en deg.


Tillsätt slutligen  chokladknapparna. 


Forma degen till en tjock rulle.


Plasta in och lägg i kylen minst 30 minuter.


Värm upp ugnen till 160 g varmluft


Skär i skivor och lägg glest på plåt klädd  med bakplåtspapper 


Grädda kakorna 10-12 minuter


Låt svalna på plåten.







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning