Morotskaka med limefrosting




En saftig morotskaka med generöst av frosting är aldrig fel. Den passar både till vardags och till fest.

Man kan variera utseendet på många olika sätt det är bara fantasin som sätter gränserna. 

Det var planeringsdag på förskolan och personalen önskade sig morotskaka till eftermiddagsfika.

Det blev små morötter av frostingen och den blev så fin.

Straxt därefter ville en arbetskollega överraska sin man som fyllde 50 år med en morotskaka så då gjorde jag en likadan men morötterna spritsade i form av siffran 50.






Morotskaka:


3 st rumstempererade ägg

1 ½ dl strösocker

1 ½ dl farinsocker

180 g ( 3 dl ) vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 ½ tsk malen kardemumma 

½ tsk ingefära

1 krm salt

1 ½ dl rapsolja

365 g ( 5 dl ) finriven morot


Limefrosting:


120 g rumstempererat smör

7 dl florsocker

200 g Philadelphia ost

2 st ekologiska limefrukter ( zest )



Värm upp ugnen till 150 grader varmluft.


Smörj och mjöla en springform ca 24 cm i diameter. Eller klä den med bakplåtspapper så HÄR.


Vispa ägg med strösocker och farinsocker på medelhastighet 8-10 minuter.


I en annan bunke blandas ordentligt vetemjöl, bakpulver och alla kryddorna.


Sikta ner mjölblandningen i ägg och sockersmeten och blanda med en slickepott.


Tillsätt rapsoljan och de finrivna morötterna och blanda till en jämn smet.


Häll smeten i formen och grädda ca 40-50 minuter.


Känn med en trästicka i kakan ( grillpinne är perfekt)  är stickan torr är kakan färdig.


Låt kakan vila i formen 5 minuter.


Stjälp sedan upp den på ett galler med ett nytt bakplåtspapper under, lägg på en bakduk och låt svalna helt.


Vispa det mjuka smöret med elvisp i 5 minuter.


Tillsätt florsockret och Philadelphiaosten och vispa till en fast frosting.


Tvätta limefrukten och riv ner det gröna skalet i frostingen, spar eventuellt lite att riva över kakan när den är klar.



Bred eller spritsa på frostingen på morotskakan. Jag färgade en del av frostingen med orange pastafärg och spritsade morötter med en rund slät tyll och satte citronmeliss på varje “ morot”


Lycka till










Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning