Saffransbullar med apelsin och vit choklad

Jättegoda saffransbullar fyllda med  vit choklad, apelsinzest och bitar av kanderade apelsinskal. Jag har använt mig av vegansk vit kvalitetschoklad från Malmö chokladfabrik. Så vill du ha dina bullar helt veganska så byt ut mjölken mot havredryck och smöret mot mjölkfritt margarin. Sedan kan du pensla bullarna med havredryck i stället för ägg. 


4 st ugnsplåtar 

Fördeg:

5 dl mjölk
1 g saffran ( 2 st kuvert )
50 g jäst
200 g socker
500 g (ca 8 dl) vetemjöl special 

Värm 1 dl av mjölken i kastrull på spisen tillsammans med saffranet.

Tag bort från värmen och tillsätt resten av mjölken, låt svalna till 27 grader.

Smula ner jästen i bunken till assistenten.

Häll på saffransmjölken och vispa så jästen löser sig.

Tillsätt sockret och sedan mjölet lite i sänder och blanda på medelhastighet ca 5-10 minuter.

Täck över bunken med bakduk och låt degen jäsa i rumstemperatur 30-40 minuter.




Fortsättning:

ca 300 g ( 5 dl) vetemjöl special
200 g rumstempererat smör
1 tsk havssalt

Tillsätt saltet och vetemjölet lite i sänder i fördegen, knåda på medelhastighet. Det är inte säker att allt mjöl behövs så tillsätt inte allt på en gång.

Tillsätt det rumstempererade smöret lite i taget medan degen knådas.

När allt smör är tillsatt så arbeta degen minst 15 minuter på medelhastighet tills den känns mjuk och elastisk.

Stjälp upp degen på lätt mjölad arbetsbänk.

Dela degen i två delar och runriv dem genom att dra ytterkanten av degen in mot mitten flera gånger till en fast rund bulle. Lägg över en bakduk och låt dem vila 10 minuter.

Gör under tiden fyllningen.



Fyllning:


200 g rumsvarmt smör 

1 dl florsocker

160 g vit choklad

1 stor  ekologisk apelsin, zesten 

60-100 g kanderade apelsinskal ( finns färdiga från Dr.Oetker)


Vispa smöret vitt och fluffigt.

Vispa ner florsockret. 

Riv chokladen och tillsätt, riv det yttersta av apelsinskalet ( zesten) och tillsätt samt de kanderade apelsinskalen.


Blanda ordentligt.



Kavla ut den ena degbullen till en rektangulär platta och bred på hälften av fyllningen. 

Rulla ihop till en rulle och skär i bitar eller vik över halva biten över den andra halvan och skär långa remsor som du nytar ihop till en bulle.



Lägg på plåtar med mellanrum och jäs 2-3 timmar i rumstemperatur med bakduk.


Värm upp ugnen till 210 grader varmluft. 


Vispa upp ett ägg med några droppar vatten och några korn salt. 


Pensla bullarna med äggvispet. 


Strö över pärlsocker. 


Grädda 10-12 minuter eller tills de har lagom med färg.


Låt svalna på galler med bakduk över.



Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning