Tomat och linssås


Så enkel, god, nyttig och klimatsmart mat. En vegansk sås som serveras till pasta och som barnen älskar. 



 

Ca 50-60 portioner 8-9 liter


4 st gul lök

5 st vitlök solo

1 dl paprikapulver

1 dl basilika

800 g tomatpuré

4 kg krossade tomater

3 l vatten

½ dl vitvins/äppelcidervinäger

1 dl grönsaksfond

1 dl honung

1 st rotselleri

3 st stora palsternackor

3 st stora morötter

6 st lagerblad

600 g torra linser tex gröna eller röda.

Salt

Peppar


Hacka lök och vitlök och stek mjuk i lite rapsolja.


Tillsätt paprikapulver och basilikan och fräs med några minuter.


Tillsätt tomatpure , krossade tomater, honung, grönsaksfond, lagerblad, vatten, vinäger och låt småkoka mins 30 minuter.


Tärna rotsakerna och rosta med lite rapsolja i bleck i ugnen 150 grader varmluft ca 30 minuter

Rör om några gånger under tiden.


Tillsätt rotsakerna i tomatsåsen och fortsätt koka en stund till.


Fiska upp lagerbladen.


Mixa till en slät tomatsås.


Skölj linserna väl och tillsätt i tomatsåsen, koka tills linserna har mjuknat något.


Smaka av med salt och peppar och späd eventuellt med vatten om den känns för tjock.




Servera till pasta toppad med riven ost


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning