Tomat och linssås
Så enkel, god, nyttig och klimatsmart mat. En vegansk sås som serveras till pasta och som barnen älskar.
Ca 50-60 portioner 8-9 liter
4 st gul lök
5 st vitlök solo
1 dl paprikapulver
1 dl basilika
800 g tomatpuré
4 kg krossade tomater
3 l vatten
½ dl vitvins/äppelcidervinäger
1 dl grönsaksfond
1 dl honung
1 st rotselleri
3 st stora palsternackor
3 st stora morötter
6 st lagerblad
600 g torra linser tex gröna eller röda.
Salt
Peppar
Hacka lök och vitlök och stek mjuk i lite rapsolja.
Tillsätt paprikapulver och basilikan och fräs med några minuter.
Tillsätt tomatpure , krossade tomater, honung, grönsaksfond, lagerblad, vatten, vinäger och låt småkoka mins 30 minuter.
Tärna rotsakerna och rosta med lite rapsolja i bleck i ugnen 150 grader varmluft ca 30 minuter
Rör om några gånger under tiden.
Tillsätt rotsakerna i tomatsåsen och fortsätt koka en stund till.
Fiska upp lagerbladen.
Mixa till en slät tomatsås.
Skölj linserna väl och tillsätt i tomatsåsen, koka tills linserna har mjuknat något.
Smaka av med salt och peppar och späd eventuellt med vatten om den känns för tjock.
Servera till pasta toppad med riven ost
Kommentarer