Mjuk pepparkaka med brynt smör och lingon
Vad är en jul utan mjuk pepparkaka.
Mjuk pepparkaka med brynt smör och lingon
150 g smör
3 st rumstempererade ägg
3 dl strösocker
250 g vetemjöl (ca 4 dl )
1 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
150 g creme fraiche eller gräddfil
2 dl lingon
Värm upp ugnen till 180 grader varmluft.
Häll lingonen på en tallrik och låt tina om de är frusna.
Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer 2 liter.
Bryn smöret och låt svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt 8- 10 minuter med elvisp på medelhastighet.
I en annan skål blandas mjölet, salt, bikarbonat och kryddor, blanda ordentligt med en visp.
Sikta ner det torra i äggvispet och blanda (inte vispa) försiktigt med en slickepott.
Blanda ner smöret, lingonen och creme fraichen/ gräddfilen på samma sätt.
Häll smeten i formen.
Ställ in i ugnen och vrid ner temperaturen till 160 grader varmluft.
Grädda kakan ca 40 minuter.
Känn med en trästicka/grillpinne, är stickan torr är kakan klar.
Låt kakan svalna 10 minuter i formen .
Stjälp sedan upp den på bakplåtspapper och låt gärna svalna under formen.
Dekorera eventuellt med siktat florsocker eller sockerglasyr och frusna lingon.
Lycka till!
Kommentarer