Mjuk pepparkaka med brynt smör och lingon

 Vad är en jul utan mjuk pepparkaka.


Mjuk pepparkaka med brynt smör och lingon


150 g smör

3 st rumstempererade ägg

3 dl strösocker

250 g vetemjöl (ca 4 dl )

1 msk malen kanel

1 msk malen ingefära

1 tsk malen kryddnejlika

1 tsk malen kardemumma

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bikarbonat

1 krm salt

150 g creme fraiche eller gräddfil

2 dl lingon


Värm upp ugnen till 180 grader varmluft.


Häll lingonen på en tallrik och låt tina om de är frusna.


Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer 2 liter.


Bryn smöret och låt svalna.


Vispa ägg och socker vitt och pösigt 8- 10 minuter med elvisp på medelhastighet.


I en annan skål blandas mjölet, salt, bikarbonat och kryddor, blanda ordentligt med en visp.


Sikta ner det torra i äggvispet och blanda  (inte vispa) försiktigt med en slickepott.


Blanda ner smöret, lingonen och creme fraichen/ gräddfilen på samma sätt.


Häll smeten i formen.


Ställ in i ugnen och vrid ner temperaturen till 160 grader varmluft.


Grädda kakan ca 40 minuter.


Känn med en trästicka/grillpinne, är stickan torr är kakan klar.


Låt kakan svalna 10 minuter i formen .


Stjälp sedan upp den på bakplåtspapper och låt gärna svalna under formen.


Dekorera eventuellt med siktat florsocker eller sockerglasyr och frusna lingon.

Lycka till! 







Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning