Torsk med curry och tomat
Den här fiskrätter gjorde succé hos både stora och små på min förskola.
Många ville ha receptet och jag har nu gjort både ett stort och ett litet familjerecept.
4 port
800 g torsk
1 st bananschalottenlök
1 stor klyfta vitlök
1 tsk gul curry
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl vitt vin
2 msk fiskfond
2 dl vatten
2 dl grädde
2 dl créme fraiche
1 krm cayennepeppar
1-2 msk finhackad dill
1-2 st färsk fintärnad tomat.
salt
smör att steka i
Ca 3 tsk majsstärkelse utrört i lite kallt vatten
150 grader varmluft ca 8 min
Torsk med curry och tomat 50-60 port
7 kg torsk
400 g gul lök
5 st vitlök solo
3 msk gul curry
400 g tomatpuré
1 l vitt matlagningsvin
4 dl fiskfond
1 l vatten
1 ½ l grädde
1 ½ kg ( 1 ½ l ) créme fraiche
2 tsk cayennepeppar
2-3 dl finhackad dill
3-4 kg färsk fintärnad tomat
salt
Rapsolja/smör att steka i
Rimma gärna torsken dagen innan genom att blanda 25 salt / l vatten och slå över fisken. Det går bra att göra även om fisken är fryst. Plasta och låt tina i kylen till nästa dag.
Låt fisken rinna av ordentligt och lägg sedan upp på smorda bleck (ugnsfast form)
Tärna lök och vitlök och stek mjuk i lite rapsolja/smör utan att ta färg.
Tillsätt curry och låt fräsa med några minuter.
Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare en stund.
Slå på vinet och koka ordentligt några minuter.
Tillsätt fiskfond, vatten och koka upp.
Tillsätt grädde och créme fraiche och cayennepeppar.
Låt såsen småputtra minst 10 - 20 minuter.
Red av såsen med lite majsstärkelse utrört i kallt vatten. Såsen ska vara krämig men inte för tjock.
Smaka av såsen med salt.
Värm upp ugnen till 130 grader med gärna med lite ånga om man har.
Familjereceptet med vanlig varmluftsugn 150 grader
Peppra lite på torsken och har du inte rimmat den så måste den saltas.
Fördela fintärnad tomat över fisken.
Häll såsen över fisken och baka den i ugnen tills innertemperaturen är 54 grader ca 15 minuter beroende på tjocklek på fisken, Familjereceptet något kortare tid.
Lycka till!
Kommentarer