Chokladkaka med chokladganache

Är du en chokladälskare är det här nog kakan för dig. Choklad i smeten och chokladganache både i mellan  och uppe på.



Chokladkaka med chokladganache


2 st rumstempererade ägg

2 dl strösocker

½ dl rårörsocker

100 g smör

1 dl mjölk

2 msk starkt kaffe

4 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 krm salt

180 g (3 dl) vetemjöl

40 g ( ½ dl ) mörk-chokladknappar


Chokladganache:


 

240 g ( 6 dl ) mörk-chokladknappar

2 dl vispgrädde

50 rumstempererat smör


Värm upp ugnen till 160 grader varmluft.


Smörj och mjöla en sockerkaksform som rymmer 1 ½ liter.


Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet minst 5 minuter med elvisp.


Smält smör i en kastrull .


Häll i mjölken och kaffet i det smälta smöret och ställ åt sidan.


Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en bunke och blanda ordentligt.


Blanda ner smörblandningen  i äggvispet.


Sikta ner det torra i äggvispet och blanda ( inte vispa) ordentligt utan att blanda för mycket.


Vänd ner chokladknapparna.


Häll smeten i sockerkaksformen och grädda till kakan är klar ca 40 minuter.


Känn med en trästicka, är stickan torr är kakan klar.


Tag ut kakan och låt den st kvar i formen 10 minuter.


Stjälp sedan upp den på ett bakplåtspapper på ett galler.


Låt svalna helt med formen kvar.


Chokladganache:


Häll chokladknapparna i en bunke.


Värm upp grädden till kokpunkten


Slå den heta grädden över chokladen .


Vänta några minuter och vispa till en jämn kräm.


Vispa ner smöret och låt stå och svalna i rumstemperatur.


Dela kakan horisontellt på mitten.


Bred på hälften av ganachen på den understa delen.


Lägg på den övre delen och spritsa eller häll på den på kakan.


Garnera eventuellt med hallon eller björnbär.









Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning