Pizza med pesto och lax



 En himmelskt god pizza med pesto, mozarella, färska champinjoner, cocktailtomater, färsk lax och grön sparris. Några stänk med vit tryffelolja  och sen in i ugnen på bakstål som hettats upp till 300 grader.



Har man inget bakstål så kan man hetta upp en ugnsplåt och grädda pizzan på den.





Här har jag använt mig av min pizzadeg som jag hade i frysen i en burk med lock, tog fram den och ställde i kylen kvällen innan och bakade ut den som vanligt. Super smidigt. Mitt recept blir 6 st degbollar så används inte alla så är det bara att frysa in till en annan gång.




Topping 1 st pizza:

1 - 2 msk pesto ( finns färdig på burk)

1/2 mozzarella ca 60 g

4 st små färska champinjoner

4 st cocktailtomater

125 g laxfile ( 1 st av  ett 4 pack som finns i frysdisken fungerar fint)

3 st grön sparris färsk eller fryst

Några stänk vit tryffel olja ( Ta inte för mycket då smaken kan ta över)



Pizzadeg till 6 st pizzor:


10 g jäst

5 dl kallt vatten

20 g olivolja

10 g strösocker

500 g vetemjöl special

135 g durumvetemjöl

10 g havssalt


Lös upp jästen i vattnet och tillsätt durumvetemjölet och hälften av vetemjölet, sockret och olivoljan.


Arbeta degen på medelhastighet och tillsätt resten av vetemjölet lite i taget, arbeta degen 10 minuter, tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.


Täck över bunken och låt den stå framme i rumstemperatur ca 2 - 3 timmar.


Stjälp upp degen på mjölad bänk och dela i 6 st lika stora bitar ca 200 g st


Rundriv varje bit genom att vika in degens yttre kanter in mot mitten och vända runt den till en jämn och slät bulle.


Smörj en plastback eller liknande med matolja.


Lägg bullarna bredvid varandra och pensla sidorna med lite matolja så de lossnar lätt från varandra när de är dags att baka.


Sätt på locket eller plasta ordentligt och ställ in i kylen 1 - 2 dagar.


( Det går bra att frysa degen här om man inte använder allt. Lägg degbollen i plastburk med lock, och ställ in i frysen, bara att tina i kylen dagen innan det ska bakas igen)

Sätt ugnen på högsta värmen 300 grader ca 60 minuter innan gräddning så stålet är ordentligt varmt.


Tag fram degen i rumstemperatur samtidigt som ugnen sätts på.


Har du bakstål så blir det absolut bäst, annars sätter du in en ugnsplåt så den är riktigt het när pizzan ska gräddas.


Skiva laxen i tunna skivor, salta och peppra .


Skiva champinjonerna och dela på cocktailtomaterna.


Låt mozzarella osten rinna av i ett durkslag.


( Video längst ner i inlägget  när jag bakar min pizza)

Tag fram en degbulle och lägg på ordentligt mjölad bänk.


Tryck lätt i mitten på bullen med mjölad hand samtidigt som du snurrar degen.


Var rädd om ytterkanterna då de inte ska plattas till utan vara luft kvar i.


Lägg den sedan på en mjölad pizzaspade eller på ett bakplåtspapper.


Lägg på toppingen , börja med peston och sedan mozzarella osten i bitar. avsluta med laxen och sedan sparrisen på toppen. Några stänk med tryffeloljan och sedan skjuts in i ugnen på bakstålet eller den varma ugnsplåten.


Grädda ca 5-8 minuter eller tills den ser färdig ut.





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning