Veganska sojafärsbiffar

 Årets första första förskolelunch blev goda veganska sojafärsbiffar.

Klimatsmart och riktigt gott. Jag serverade dem med svenskt havreris som är ett mycket klimatvänligare alternativ än vanligt ris och även nyttigare. 

En kall sås på matyoghurt alt. ifraiche ( vegansk) , riven vitlök, fryst basilika, salt , peppar och lite olivolja passade väldigt bra till också.







Sojabiffar ca 100 st 50 portioner


3 kg formbar sojafärs ( Anammas )

3 st gul lök

3 st vitlök solo

1 dl torkad basilika

½ dl paprikapulver

1 dl dijonsenap

1-2 msk sambal oelek

1 ½ kg stora vita bönor eller andra bönor

3 dl imat havregrädde

salt

peppar


Tina sojafärsen i rumstemperatur ca 60 minuter eller i kylen under natten.


Tärna lök och vitlök och stek mjuk i raps/olivolja tills den blir mjuk utan att ta färg.


Tillsätt basilikan och paprikapulvret och låt fräsa med någon minut.


Tillsätt senapen och sambal oelek och låt allt svalna.


Mixa de avrunna bönorna med imat tills den blir helt slät.


Blanda ner den i den helt tinade sojafärsen.


Tillsätt lök och kryddblandningen.


Salta och peppra 


Blanda allt till en smidig färs.


Smaka av genom att provsteka en bit i en stekpanna.


Värm upp ugnen till 250 grader varmluft.


Smörj ca 6 st GN bleck ordentligt samt ringla lite oliv/ rapsolja i botten.


Forma runda bollar och tryck ut till biffar och lägg i blecken.


Ringla ganska generöst med oliv/rapsolja över biffarna.


Baka dem i ugnen ca 10 minuter.






Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning