Britta-tårta

 Britta-tårta kallade vi alltid den här tårtan när jag växte upp eftersom min mamma hade fått receptet av våran granne som hette Britta. Jag har sedan förstått att den finns i många olika namn och att recepten är lite olika.Den kallas både pinocchiotårta och glömmingetårta.

Marängen kan toppas med flagad mandel eller hackade hasselnötter.

Fyllningen är lätt vispad grädde med olika bär eller frukt.

Hur som helst så gör jag så här och den är fantastiskt god och passar i alla lägen. 



Britta-tårta


75 g rumsvarmt smör

1 ¼ dl strösocker

4 st äggulor

90 g (1 ½ dl) vetemjöl

1 ½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

2 msk mjölk

100 g hasselnötter


Maräng:

4 st äggvitor

2 ½ dl strösocker

100 g (Knappt 2 dl) hackade hasselnötter


Fyllning:

4 dl lättvispad grädde

ca 200 g färska hallon


Värm upp ugnen till 150 grader varmluft.


Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och pensla pappret med lite rapsolja.



Vispa sockret och smöret pösigt.


Tillsätt en äggulorna ett i taget under fortsatt vispning.


Blanda ihop vetemjölet med bakpulvret i en bunke.


Sikta sedan ner det i smör och äggblandningen .


Tillsätt mjjölken och blanda ihop till en smet.


Bred ut smeten i långpannan, den blir väldigt tunn.


Vispa äggvitorna till ett fast skum.


Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning.


Fortsätt vispa till en glansig maräng ca 5 minuter.


Bred marängen över smeten i långpannan.


Strö över de hackade hasselnötterna.


Grädda ca 30-35 minuter tills kakan har fin färg och ser klar ut.


Lyft/hasa över bottnen på ett galler och lår svalna helt.


Dela bottnen på mitten, rakt av inte diagonalt.


Lägg den ena delen på ett lämpligt fat.


Bred på grädden och strö över bär eller frukt.


Lägg den andra bottnen uppe på.


Tips:


Den kan ätas direkt eller plastas in och stå i kylen tills det är dags.


Jag tycker den är minst lika god dagen efter och kanske till och med lite godare då.


Bottnen går bra att plastas in och frysas.


För att få en perfekt maräng så måste bunken och visparna vara helt rena och fettfri. (torka ur med lite ättika eller pressad citron på ett papper om du är osäker)

Det får heller inte vara en gnutta äggula i vitorna.


Lycka till!




















Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning