Vackert surdegsbröd



Ett mycket gott surdegsbröd som jag snittat fint och dekorerat med hjälp av en stencil, kolla hur jag gjorde i videon längst ner i inlägget 






1 st bröd.

½ dl havregryn

200 g kokande vatten


220 g ( 2, 2 dl ) kallt  vatten

200 g aktiv surdeg

520 g vetemjöl special

15 g havssalt


Häll havregrynen i en skål och häll kokhett vatten över grynen.


Rör om och låt svalna/kallna




Häll vattnet, havregryns blandningen, surdegen och mjölet i bunken till assistenten.


Blanda ihop och låt stå övertäckt med plastfilm i rumstemperatur 30-60 minuter.


Arbeta degen på låg/ medelhastighet 15 minuter.


Tillsätt saltet och arbeta degen 5 minuter till.


Olja  in en bunke/ plastlåda med lock och häll ner degen och plasta/ sätt på locket.


Låt stå i rumstemperatur 3-4 timmar.


Vik degen 3-4 gånger under den tiden genom att dra/ stretcha degens ytterkanter in mot mitten fler gånger runt om samt vända runt degen.


Ställ in bunken/ lådan i kylen till nästa dag.


Häll degen på lätt mjölad bänk.


Forma degen genom att vika degens ytterkanter in mot mitten och vänd runt till en spänd bulle, observera att degen inte skall knådas.


Mjöla lite över bullen och lägg försiktigt ner med mjölsidan ner i en jäskorg eller skål klädd med en mjölad bakduk.


Täck över med dubbla bakdukar och ställ in i kylen till nästa dag.


Värm upp ugnen till 250 grader varmluft.


Ställ samtidigt in en plåt längst ner i ugnen som skall användas som ångfunktion när brödet gräddas.


Har du ett bakstål så låt ugnen värma upp stålet minst 60 minuter innan brödet gräddas.



Stjälp upp brödet på ett bakplåtspapper på en pizza spade, eller ugnsplåt.


Snitta brödet med en snittkniv, rakblad eller riktigt vass kniv.


Gör eventuellt mönster med stencil som jag gjort, se videon längst ner i inlägget.


Häll upp ett glas med varmt vatten.



Sätt in brödet i ugnen och släng samtidigt in vattnet på den heta plåten längst ner i ugnen, stäng snabbt ugnsluckan så bildas ånga och brödet får ett krispigt yttre.


Efter ca 10 minuter så sänk värmen till 210 grader varmluft.


Grädda brödet till en innertemperatur på 96-98 grader ca 30-40 minuter.


Låt svalna på galler utan bakduk.


Vänta minst 45 minuter innan det skärs upp.







Stencilen kommer från Surdegsbutiken.se

Bakstålet från Gourmetstål




Kommentarer

Emma Larsson sa…
När ska surdegen i?
Den ska i med mjölet och vattnet, har lagt till det nu 😄👍 Tack för uppmärksamheten.

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning