Kycklinggryta med röd curry och kokosmjölk.

 Den här kycklinggrytan blir så himla god och uppskattas av både stora och små. 

Vill man ha den riktigt het så tillsätter man bara mera chili.

Jag lagar den både på förskolan och hemma så här kommer först receptet för den lilla familjen och därefter mitt storköksrecept.





Kycklinggryta 3-4 port


 600 g kycklinglårfilé

1 st gul lök eller 3 st bananschalottenlök 

3 stora vitlöksklyftor

1 stor morot

1/2 dl finriven ingefära

4 st stjälkar citrongräs

2 msk röd currypasta

1 - 2 st färsk chilifrukt. 

3 msk kycklingfond

800 g kokosmjölk (2 st burkar)

1 st ekologisk lime, zest och saft

1 dl hackad färsk eller fryst koriander. 

500 g frysta wokgrönsaker

Raps/olivolja att steka i

Salt



Tärna lök och vitlök och stek mjuk i raps eller olivolja utan att ta färg.


Finhacka chilifrukten, strimla moroten och låt fräsa med löken en stund.


Skär kycklingen i lagom stora bitar.


Tag ur lökblandningen och lägg i skål medan kycklingen bryns.


Höj värmen något och bryn kycklingen med salt och raps/olivolja.


Häll tillbaka lökblandningen i grytan med kycklingen.


Tillsätt kokosmjölk, currypasta, kycklingfond, koriander och ingefära.


Skölj citrongräset och banka sönder dem lite med baksidan av knivhandtaget för att få ur all smak och lägg ner i grytan.


Skölj limen och riv ner zesten i grytan samt pressa ner saften.


Låt grytan småkoka minst 20 minuter.


Tillsätt wokgrönsakerna och låt allt bli varmt


Smaka av med salt.



Kycklinggryta med röd curry, lime och kokos 50-60 port Kokbok


6 ½ kg kycklinglårfilé

600 g (6  st medelstor ) gul lök

5 st stora morötter

5 st vitlök solo 

Ca 5 - 10 st färsk röd chilifrukt beroende på chilins hetta. 

200 g riven färsk ingefära

220 g röd currypasta

6 l kokosmjölk eller kokosgrädde

3 dl kycklingfond

1 l vatten

En stor näve Kaffir limeblad ( torkade)

5 st ekologiska lime, zest och saft

300 g ( 2 knippen) citrongräs

4 kg frysta wokgrönsaker


Tärna gul lök och vitlök. Stek mjuk i rapsolja utan att ta färg


Fintärna chilifrukten, ta inte med kärnorna då det blir för starkt.strimla morötterna. 


Låt chilin och morötterna fräsa tillsammans  med löken.


Tillsätt ingefära, currypasta, kycklingfond, kokosmjölk och vatten.


Skölj och krossa citrongräset med baksidan av handtaget på kniven för att få ur all smak.


Tillsätt citrongräset i kokosmjölken samt en näve torkade kaffir limeblad.


Skölj och riv ner zesten från limen samt pressa ner saften.


Låt allt  småkoka medan du steker kycklingen.


Skär kycklingen i mindre bitar.


Salta och ringla över raps eller olivolja.


Stek i ugnen 160 grader varmluft ca 10 minuter eller på stekbord tills den nästan är klar.


Tillsätt den stekta kycklingen i såsen och småkoka minst 20 minuter.


Tillsätt  wokgrönsakerna och koka med så allt blir varmt.


Smaka av med salt.


Lycka till! 





















































































Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Halloumi och zucchinibiffar

Hur jag klär en bakform

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning