Dill och sojamarinerad lax med bulgursallad och soyamayo
En riktigt god lax som tillagas på låg temperatur i ugnen för ett saftigt resultat. Serveras med aningen het sallad till som får en härlig rosa färg med färsk rödbeta i. En egengjord majonnäs som smaksatts med en citrus sojasås som pricken över i.
3 port
600 g laxfilé
Marinad:
2 msk kikkoman Ponzo Lemon
3 msk finhackad dill
1 msk olivolja
3 st nypor Maldon Havssalt
Några varv med svartpepparkvarnen
Skär laxen i tre lika stora bitar och lägg i en djup skål
Rör ihop marinaden och häll över laxen.
Vänd runt laxen ordentligt i marinaden.
Ställ in i kylen minst 30 minuter, vänd runt dem ett par gånger under den tiden.
Bulgursallad:
1 dl okokt bulgur
1 st bananschalottenlök
1 st stor vitlöksklyfta
1 dl finhackad persilja
1 msk äppelcidervinäger
2 msk honung
1 msk Tabasco Sriracha Pepparsås
1 st ekologisk lime
1 dl olivolja
ca 1 msk Maldon Havssalt
1 st stor morot
1 st rå rödbeta
Koka 1 dl bulgur i 2 dl vatten och en nypa salt.
Koka på svag värme under lock i 10 minuter och låt sedan svalna.
Finhacka schalottenlöken och lägg ner i en rymlig skål.
Riv ner vitlöksklyftan.
Tvätta limen ordentligt och riv ner skalet i skålen.
Pressa ur ½ dl av saften och tillsätt.
Tillsätt finhackad persilja, honung, olivolja, vinäger och Tabasco Sriracha.
Skala och skär morot och rödbeta i tunna strimlor, ( går lätt med mandolin) och tillsätt.
Tillsätt den avsvalnade bulguren.
Blanda allt ordentligt.
Sojamayo:
1 st rumstempererat ägg
3 dl rumstempererad rapsolja
1 msk rumstempererad äppelcidervinäger
0,75 msk rumstempererad Grey Poupon dijonsenap
2 nypor Maldon Havssalt
Några varv med svartpepparkvarnen
3 msk sojasås Kikkoman Ponzu Lemon
Häll 3 msk sojasås i en liten kastrull och koka ner till hälften ( det går fort ) låt sedan svalna
Häll olja, ägg, vinäger och olja i ett högt smalt kärl utan att blanda.
Sätt ner mixerstaven i botten i kärlet utan att mixa.
Starta sedan mixern och för sedan mixerstaven långsamt upp och mixa till en krämig och fast majonnäs. Smaka av med soja, salt och peppar
Värm upp ugnen till 125 grader varmluft
Smörj en ugnsfast form och placera laxen med skinnsidan ner i formen .
Baka laxen i ca 25 -minuter till 52-54 grader innertemperatur
Servera med bulgursalladen, sojamayon och citronhalvor som hastigt rostas i het torr stekpanna med snittytan ner.
Kommentarer
Jag undrar vad du menar när du skriver att 3 msk ska reduceras (soyamajon). 3 msk av vad? /Helene
Det är sojasås som man kokar ner. Har ändrat det nu, tack för uppmärksamheten.