Kardemummabullar med röda vinbär

 En sagolik bulle fylld med trädgårdens solmogna röda vinbär.




Jag plockade röda vinbär i sonens trädgård och funderade vad jag skulle baka för gott med dem.

Resultatet blev en sötsyrlig bulle med både röda vinbär, kardemumma, smör och farinsocker i fyllningen.

Jag blandade potatismjöl med vinbären innan jag fördelade dem på degen så att det inte skulle bli för blött, det blev helt perfekt.


Kardemummabullar med röda vinbär

ca 20 - 25 st


3 dl mjölk

50 g jäst

1 1/2 dl strösocker

540 g ( 9 dl ) vetemjöl special

100 g rumstempererat smör

1/2 tsk havssalt

1 st ägg

1 tsk  nystött kardemumma


Fyllning:


100 g rumstempererat smör

1 dl farinsocker

1 tsk nystött kardemumma

2 dl röda vinbär 

2 msk potatismjöl


Garnering:

1 st ägg 

Pärlsocker

               

            

   Gör så här :    

                      

      Värm mjölken till max 30 grader.


Smula i jästen i degbunken och slå på en del av den ljumma mjölken och vispa så jästen löses upp och häll på resten av mjölken.


Tillsätt sockret, ägget och hälften av mjölet och arbeta i maskin på medelhastighet.


Tillsätt sedan resten av mjölet lite i taget medan maskinen arbetar, spar ca 1 dl mjöl till utbaket.

Tillsätt smöret lite i taget, sedan saltet. 

Arbeta degen 8 - 10 minuter.


Lägg en bakduk över bunken och låt degen vila i kylen 15 - 30 minuter.


Gör under tiden fyllningen.


Vispa det rumsvarma smöret med farinsocker och kardemumman till en jämn kräm.



Stjälp upp degen på mjölat bakbord. 


Kavla ut den till en stor rektangel och bred på fyllningen.


Lägg vinbären och potatismjöl  i en skål och blanda om försiktigt så inte bären går sönder. 


Strö bären över smör och farinsocker fyllningen



Rulla ihop från långsidan mot dig och skär klassiska snäckor eller vik upp halva degen över den andra och sporra/skär långa remsor som tvinnas och rullas ihop till ett knyte. Om man viker degen så lägg vinbären endast på halva delen av degen. 


Lägg bullarna i bullformar. 


Låt jäsa övertäckta med bakduk minst 60 - 80 minuter


Värm upp ugnen till 225 grader över och undervärme eller 210 grader varmluft. 


Vispa upp ägget med några droppar vatten och några korn salt. 


Pensla bullarna med äggvispet och strö pärlsocker över.


Grädda bullarna 8-10 minuter.


Låt svalna på galler med bakduk över



Jättegott hälsar Gustav.


Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hur jag klär en bakform

Halloumi och zucchinibiffar

Ahlgrensbilar fluff som tårtfyllning